Herend Porcelán

A győztesek sosem adják fel

Ezzel a gondolattal köszöntötte a Herendi Porcelánmanufaktúra történelmi kiállítását Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet Bécsben, az Augarten Porcelánmúzeumban.

Ezzel a gondolattal köszöntötte a Herendi Porcelánmanufaktúra történelmi kiállítását Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet Bécsben, az Augarten Porcelánmúzeumban.

2013-ban a bécsi porcelánmanufaktúra mutatkozott be a Herendi Porcelánmúzeumban, s most e tavaszi délután a két manufaktúra együttműködésének folytatásaként Herend vendégeskedett Bécsben. Európa egyik legrégebbi porcelánmanufaktúrájának történelmi falai között a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája mutathatta be történelmi tárgyait.

A hatalmas érdeklődés mellett zajlott megnyitón a két manufaktúra vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, kiemelve a két cég közötti remek együttműködést, s azt, hogy nem konkurenciák, hanem egymás segítői, hiszen a kézműves porcelánkészítés ősi hagyományainak őrzői, s kulturális missziójuk is közös. Bettina Glatz-Kremsner tiszteletbeli konzul asszony és a nagykövet úr voltak a kiállítás védnökei s egyben megnyitó személyei. Beszédükben kiemelték a kiállítás rangját, s ennek szerepét a két ország közti kulturális kapcsolatokban is. Személyes, meleg hangú üdvözlő szavaik után, invitálták a meghívottakat a kiállítás megtekintésére s a Herend által szervezett porcelánfestő bemutató megtekintésére is.

A kiállításon kizárólag történelmi Herendi Porcelánok, múzeumi darabok kaptak helyet, s természetesen a tárgyak többsége kapcsolódik a császári városhoz. Olyan remekművek is kiállításra kerültek az evidens dekorokon – Wales, Ferenc József készlet, Gödöllő készlet – kívül, melyeket igen ritkán láthat a nagyközönség, így például két dísztányér, melyek Schönbrunnt illetve Bécs látképét ábrázolják.

A nagy érdeklődésre számot tartó tárlat egészen május 17-ig tekinthető meg a történelmi falak között.

Ossza meg másokkal is…