Herend Porcelán

A porcelán poétája

Herend Design címmel nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Dubniczay Palotában. A kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Tamás Ákos életművét mutatja be.

Herend Design címmel nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Dubniczay Palotában. A kiállítás a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Tamás Ákos életművét mutatja be.

Tamás Ákos idén 60 éves, 1977 óta Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze.

Tradicionális, klasszikus szobrai, készletei mellett már évtizedekkel ezelőtt egy új, könnyed porcelánstílust fejlesztett ki - különleges, eredeti technológiával - finom pasztellszínű porcelánrétegekből.

Az egyedi, hártyavékonyságú sziromtálak, áttetsző organikus dísztárgyak, színes intarziás vázák, litofán lámpák hamar népszerűek lettek főként Olaszországban, Görögországban és Svájcban, de eljutottak Londontól Izraelen és Hongkongon keresztül Új-Zélandig is.

Friss szemléletű, stílusteremtő „organikus porcelánjaival” a fiatalabb generáció felé nyitja meg a klasszikus herendi porcelánt. A kézművesség ápolása, a „kéz intelligenciája”, minden művében alapvető érték.

Számos kiállítási nívódíj mellett három formatervezési nívódíjjal, Miniszterelnöki különdíjjal, a japán MINO nemzetközi Kerámia Fesztivál díjával, az I. Koreai Világkiállítás diplomájával, a Pécsi Kerámia Biennále különdíjával, Bojtor Károly Emlékdíjjal és Veszprém Megye Érdemrendjével ismerték el munkásságát. Legutóbb Veszprém Megyei Prima Díjat kapott 2013-ban. Japán állami ösztöndíjjal korábban három hónapos tanulmányúton járt a távol-keleti országban.

Köztéren több nagyméretű porcelán alkotása látható, mint a Megyei Kórház előtti „Család”, illetve a veszprémi vár melletti Szent Benedek hegyen felállított „Ecce Homo - Íme az Ember” című 2 méter magas porcelán szobra, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra díszudvarán Dr. Mádl Ferenc mellszobra.

Számos hazai és nemzetközi pályázaton szerepeltek sikerrel az emblematikusan nevéhez kötődő rétegelt technikájú, anyagában színezett, áttört-áttetsző falú, sajátos formavilágú organikus porcelán kollekciói.

„Mi magunk törpék vagyunk, de óriások vállán állunk, ezért messzebb nézhetünk, és többet láthatunk, mint az elődeink. Egy hosszú fejlődési folyamat részei vagyunk.” - idézte a 12. századi francia teológus, Bernard de Chartres szavait Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, köszöntőjében. Tamás Ákos olyan kőszikla, kinek munkásságára, életművére, tapasztalataira bátran támaszkodhatnak az utána következő generációk - mondta.

 

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója és Praznovszky Mihály irodalomtörténész meleg szavakkal méltatták a művészt és munkásságát, külön kitérve több évtizedes barátságukra. Közreműködtek a Gizella Nőikar és Halas Adelaida színművésznő.

A kiállítás 2014. augusztus 24-ig tekinthető meg.

Ossza meg másokkal is…