Herend Porcelán

Értékek találkozása

A Herendi Porcelánmúzeum téli szünetét követő második napján máris új, időszakos kiállítást nyitott ünnepélyes keretek között.

 

A Herendi Porcelánmúzeum téli szünetét követő második napján máris új, időszakos kiállítást nyitott ünnepélyes keretek között.

Az ezeréves szakma néhány villanását, a pénzverés gazdag történetének epizódjait mutatják be a Herendi Porcelánmúzeum szerdán nyílt, idei első időszakos kiállítása keretében.

A két társaságot összeköti az érték, mondta köszöntőjében dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Az értékteremtéshez elengedhetetlen a hagyományok tisztelete, az értéket előállító közösség felelősségérzete, a türelem, kitartás és folyamatos megújulásra való törekvés. Ezek mindkét vállalatra jellemzőek. 

 

Kérdezhetnék: mit keres a rideg fém a könnyed, színes porcelán világában? A válasz érthetővé válik, ha tudjuk, kiemelt fontossággal bír számukra az ezeréves pénzverés hagyományainak ápolása, a magyar történelem és kultúra értékeinek bemutatása és képviselete. Mindezt Gaál Ferenc, a Magyar Pénzverő Zrt. vezérigazgatója fejtette ki. Az általuk készített érmék mind kisplasztika művészi alkotások. Bejelentette azt is, hogy a két társaság a közeljövőben bimateriál (eltérő anyagból, vagyis fémből és porcelánból készült) érmét kíván kibocsátani. A kísérleteik meggyőzőek.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának az elnöke megnyitóbeszédében nagyszerű ötletnek minősítette a két cég közös fellépését és üdvözölte a közös érmével kapcsolatos elképzelést.

A tárlat, mely során kimondottan erre az alkalomra készült verőtővel a látogatók grátisz emlékérmét is készíthetnek, április végéig látogatható.

Ossza meg másokkal is…