Herend Porcelán

Grandiózus kiállítás Fertődön

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Fertődi Esterházy Kastély bemutatja a 2014-es nyári szezonban az elmúlt évtizedek legjelentősebb, leggrandiózusabb Herendi kiállítását a kastély termeiben.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Fertődi Esterházy Kastély bemutatja a 2014-es nyári szezonban az elmúlt évtizedek legjelentősebb, leggrandiózusabb Herendi kiállítását a kastély termeiben.

A Herendi Porcelánmunufaktúra Zrt. több száz tárgyából nyílt kiállítás a fertődi Esterházy-kastélyban; a tárlaton az Esterházy család díszítőmotívumai mellett a manufaktúra két évszázad alatt készült hercegi és királyi darabjait is bemutatják.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy minden kiállításukat más tematika szerint rendezik, így a mostani fő motívumát maga a kastély adta. A vezérfonal az Esterházy család kínai mintája, amely csészéken, virágtartókon, díszkosarakon és vázákon jelenik meg. A minta Pompakedvelő Esterházy Miklós idejében készült, kínai írásjeleket és virágcsokrokat ábrázol. A kiállításon látható például egy 1850 körül készült virágtartó is.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgató-helyettese hozzátette: négy teremben mutatják be a családhoz köthető porcelánokat, amelyek a manufaktúra nagy megrendelőinek állítanak emléket. Így az Esterházy családon kívül az Apponyi, a Batthyány családnak, vagy Anglia királynőjének, Viktóriának készült darabok mintái is megtekinthetők. Ezen kívül az úgynevezett Rothschild, Waldstein és Lahore minták is megjelennek.

Az augusztus végéig látható kiállításra a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumból íróasztalt és ezüst tárgyakat, a dénesfai Cziráky-kastélyból asztalokat és székeket kölcsönöztek. A bútorokon étkészleteket helyeztek el, amelyekkel a 18-19. századi életmódot mutatják be.

Több száz bemutatott Herendi Porcelán egy jelentős része soha nem volt látható kiállításon, s így a nagyközönség előtt. Jelentős számú múzeumi műtárgy, történelmi, XIX. századi porcelánok idézik fel az arisztokrácia életének világát, s természetesen soha nem látott darabszámmal reprezentáljuk az Esterházy családról elnevezett minta történetét és variációit is. 

A kiállítás látványos megoldásokkal, enteriőrökkel is operál, s nemcsak időszakos kiállítóteret, hanem a kastély állandó enteriőreinek dekorációját is tartalmazza.

Bravúrdarabok, hihetetlenül bő kínaizáló, ám mégis ízig-vérig Herendi tárgyanyag, az arisztokrata családokhoz kapcsolódó, illetve császárok, királyok megrendeléseit őrző motívumok és darabok, interaktivitás, s múzeumpedagógia egészíti ki a kiállítást. 

Múzeumi műtárgyak és kortárs darabok példás együttélésben tekinthetők meg a Kastély által nyújtott példátlan környezetben, a világhírű Hungarikum, a Magyar Örökség része, Magyarország legszebb műemlék Kastélyában Fertődön. A Herendi porcelán „hazatér”, s illő, méltó módon reprezentálja a honi iparművészet legremekebb luxustermékét. 

A kiállítás rangját mutatja, hogy fővédnökei herceg Esterházy Antal és felesége.

Ossza meg másokkal is…