Herend Porcelán

Herend a porcelán egyik európai bölcsőjében

A Herendi Porcelánmanufaktúra egy grandiózus kiállítást rendezett a németországi Hohenberg városában lévő Porzellanikon Nemzetközi Kerámiamúzeum földszinti kiállítótermeiben.

A Herendi Porcelánmanufaktúra egy grandiózus kiállítást rendezett a németországi Hohenberg városában lévő Porzellanikon Nemzetközi Kerámiamúzeum földszinti kiállítótermeiben.

A közel ezer tárgyból álló kollekció, az elmúlt évek legjelentősebb kiállítását jelenti. A jelentős tárgyanyagból ráadásul több mint 100 eredeti múzeumi műtárgy, a XIX. századból. Számos egyedi, eddig Herenden kívül nem látható bravúrdarab tekinthető meg.

A kiállítás két részből áll: az egyik a múzeumi műtárgyak zömével egy történeti anyag. Míg a három terem javában a legjelentősebb, legismertebb herendi minták fejlődéstörténete látható. Néhány múzeumi műtárgyból kiindulva mutatja be, hogy egy-egy dekor azóta, az évszázadok alatt hány variációban (szín-, fond, átdolgozások, kivitelek, újragondolások) léteztek.  A Viktória, Rothschild és Apponyi minta mellett a kínaizáló, a virágos és a VH dekor került ily módon fókuszba.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Wilhelm Siemen, a Porzellanikon igazgatója, és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Mindketten kiemelték a két intézmény közötti kiváló kapcsolatot, s ennek fontosságát. Kultúraközvetítő szerepük fontosságát.

A kiállítás rangját mutatja, hogy a fővédnöke Dr. Czukor József, Magyarország berlini nagykövete. Tasnádi Bálint külgazdasági szakdiplomata úr nyitotta meg a kiállítást. Beszédében kiemelte Herend jelentőségét az európai kulturális életben.

A kiállítás koncepciójáról Krámlik Attila, a herendi manufaktúra kurátora beszélt. A megnyitót politikusok, európai porcelánmanufaktúrák igazgatói, közéleti személyiségek tisztelték meg  jelenlétükkel, s festőbemutató is színesítette.

A két pompás, terített asztal, a 3 teremnyi, közel ezer műtárgy január közepéig várja az érdeklődőket Hohenbergben, az európai porcelángyártás egyik bölcsőjében.

Ossza meg másokkal is…