Herend Porcelán

Herendi porcelánok Koreában

A kiállítás megkapóan szép eleme a terített asztal, melyen a Ferenc József budai palotája számára készült, elegáns herendi étkészlet magyar főúri családok ezüstjeivel egészül ki.

Az elmúlt években Magyarország és Dél-Korea egyre szorosabbra fűzte a gazdasági és kulturális együttműködés szálait. A 2012 óta Budapesten működő Koreai Kulturális Központ is nagyon sokat tett azért, hogy a koreai kultúrát megismertesse a magyarokkal. 2013 végén Magyar Nemzeti Múzeum értékes műtrágyai révén Magyarországnak nyílt lehetősége a koreai bemutatkozásra egy nagyszabású történelmi kiállítás keretei között. A kiállítás informatív és látványos eleme a két ország közötti hosszú távú kulturális együttműködésnek, melyet még hangsúlyosabbá tesz egy ünnepi évforduló, hiszen Magyarország és Dél-Korea idén ünnepeli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját.

A kiállítás a magyar arisztokrácia fényűző életét mutatja be a 17–19. században. A Habsburg uralkodóházhoz köthető tárgyak segítenek megérteni a korszak vérzivataros történelmét és bizonyítják, hogy a magyar főurak anyagi kultúrája felveszi a versenyt a Habsburg-udvar kincseivel. A kiállítás főbb egységei bemutatják a magyar nemesek dísz- és vadászfegyvereit, bepillantást engednek palotáikba valamint megjelennek a jellegzetes magyar viseletek is.

A kiállítás megkapóan szép eleme a terített asztal, melyen a Ferenc József budai palotája számára készült, elegáns herendi étkészlet magyar főúri családok ezüstjeivel egészül ki. A koreai látogatók kedvence lett a teríték, hiszen étkezési szokásaik nagyban különböznek az európaitól, így számukra az egész együttes „egzotikus” hatást kelt. A kiállítás helyszínéül szolgáló Nemzeti Palotamúzeum Szöul leglátogatottabb műemléképülete, a Gyeongbokgung nevű király palota mellett található. A kiállítás 2014. március 9-ig várja itt a látogatókat, majd a Keimyung Egyetem Hengso Múzeumában lesz látható, Daegu városában.

Ossza meg másokkal is…