Herend Porcelán

Herendi kiállítás először Horvátországban

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Magyar József zágrábi magyar nagykövet és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója nyitották meg A fehér arany - Királyi és főnemesi lakomák Herendi porcelán díszei című kiállítást szerdán a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben.

Dr. Simon Attila köszöntő beszédében elmondta: a Herendi Manufaktúrában van egy porcelán képlap, amelyen egy olyan jelenet látható, amin egy érett virág termését felkapja a szél, és szerteszét viszi a nagyvilágban. Hozzátette, hogy ez a kép a Herendi Porcelánmanufaktúra misszióját is hordozza, mely szerint "a porcelán hordozta értékeinket vigyük szét a nagyvilágba, majd termékeny táptalajra kerülve gyökereztessük meg azokat". És ahogy az érett virág terméseit felkapja a szél és szerteviszi a nagyvilágba, a Herendi Porcelán is így eljutott ma ide Zágrábba - hangsúlyozta.

Első alkalommal Horvátországban, egy igen különleges és reprezentatív tárlattal. Mivel a kiállítás az Advent időszakára esik, így a kiállítás fókúszában egy eddig soha nem látott, 3 méteres, Herendi porcelánokkal feldíszÍtett karácsonyfa és egy karácsonyi mintával festett terítékű karácsonyi asztal áll.

A vezérigazgató szavai szerint a Herendi Porcelán nemcsak egy használati tárgy, hanem művészeti értéket hordozó műalkotás is. "Olyan alkotások születnek Herenden, ahol a négy őselem, a föld, a tűz, a víz és a levegő révén az egész világ bele van zárva" - hangsúlyozta.

Kolinda Grabar-Kitarovic államfő megköszönte, hogy a szervezők más nagy európai városok után a kiállítást elhozták Zágrábba is. "Ezzel is hozzájárultak a horvát főváros adventi hangulatához, amely az egyik legszebb Európában" - mondta.

A kiállítás megnyitóján jelent volt Zeljko Reiner, a parlament alelnöke is, aki beszédében kitért arra, hogy a Herendi Porcelán bemutatja a magyar nép kultúráját, annak civilizációs szintjét, szakértelmét és tehetségét. Nem sok ország van, amely kiváló minőségű porcelánnal dicsekedhet, de magyar porcelán a világ élmezőnyébe tartozik - tette hozzá.

Dr. Simon Attila egy, a Herendi Porcelánmanufaktúrában készített képet adományozott a horvát államfőnek, amelyen a zágrábi katedrális látható exkluzív, különleges kivitelben. Az egyetlen példányban létező alkotást az államfő jótékony célra fordítja.

A kiállítás december 18-ig lesz megtekinthető, közvetlenül Európa egyik legszebb adventi vására mellett.

Ossza meg másokkal is…