Herend Porcelán

Herendi kiállítás Pécsett

 „A fehér arany – Királyi, főnemesi lakomák herendi porcelán díszei” című tárlat nyílt pénteken Pécsen.

A tárlat azt mutatja be, hogy a legismertebb, arisztokrata megrendelésekhez köthető dekorok hogyan fejlődtek az évtizedek során és hányféle különböző variációban készülnek. A „fehér arany” elnevezés a porcelánra utal, amelynek értéke vetekedett az aranyéval, páratlan szépsége, csillogó tökéletessége elismerést váltott ki csodálóiból.

Herend, a Bakony hegyei közt megbúvó kisváros, a porcelánjáról híres lassan két évszázada. A Manufaktúrában készített páratlan forma- és mintaválaszték elbűvölt császárokat, királyokat és az arisztokrácia tagjait. Az 1800-as évek közepétől – Fischer Mór vezetése alatt – számos világkiállítási siker, a kor uralkodóinak megrendelései, a magyar arisztokrácia elitjének vásárlásai igazolták azt az igényességet és minőséget, amelyet a Manufaktúra termékei mindig is nyújtottak.

A Herendi Porcelán ma a világ közel 60 országában jelen van, így sok országban tanulták meg már az (egykori megrendelőkről elnevezett) Apponyi, az Esterházy, a Gödöllő, a Hadik, Viktória vagy a Waldstein dekorációk nevét.Izgalmas látni, hogy a 19. századi olykor nagyon dúsan festett, színpompás, dúsan aranyozott minta hogyan vált a XXI. századi igényeknek is tökéletesen megfelelő divatos, pasztellszínű, aranyat platinával felváltó, de éppoly igényes mintává. A Herendi Porcelánmanufaktúra a Magyar Örökség része, Hungarikum, az Európai Kulturális Örökség része, a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája. Hosszú évek óta önként vállalt kulturális missziót teljesít, mely nemcsak köztéri szobrok adományozásában, vagy épp kiemelt rendezvények támogatásában, hanem számtalan kulturális kiállítás szervezésében is megmutatkozik.

A kiállítás szeptember 11-ig látogatható a Múzeum Galériában (Pécs, Káptalan u. 4.).

Ossza meg másokkal is…