Herend Porcelán

Herendi porcelán állatfigurák a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatpark 2016 április 29-én  egy különleges esemény színhelye volt hiszen a 20 éves jubileumi rendezvénysorozat újabb programjaként a Viktória házban megnyílt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiállítása, melyet Esztergályos Cecília színművész –aki maga is készít kerámiákat- nyitott meg a nagyközönség számára.

A nyíregyházi Állatpark – ma már világhírű –és az ugyancsak világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közös programban mutatta be állatfigurás, többek között vadállatokat – hazai, európai, afrikai és ázsiai – ábrázoló gyönyörű alkotásaikat. Gajdos László az állatpark igazgatója köszöntötte a vendégeket köztük dr. Simon Attila vezérigazgatót és Esztergályos Cecília színművészt.

A manufaktúra vezetője színházi nyelven fogalmazott, amikor azt mondta ez premier, mert sok helyen volt már kiállításuk, de állatkertben, állatparkban nem, noha porcelán készítményeik között jelentős az állatokat ábrázoló. Európában háromszáz éve készítenek porcelánt, a herendi 190 évvel ezelőtt készült először. Kínában, hiszen onnan származik évezredeken át őrizték a készítés titkát. Ez ma is így van, a herendi porcelán összetételét, az arányokat is hét pecsétes titokként őrzik. Nyugodtan lehet fehér aranynak nevezni, hiszen az ára az arannyal vetekszik.

Az első herendi porcelán sikert 1851-ben jegyezték fel az angol királynő egy teljes készletet rendelt a herendi porcelánból. Ma már négyezer különböző mintával rendelkeznek, összesen mintegy 64 millió különböző termékük van. A fejlesztés, fantázia ma is működik, ugyanis évente 300 új termékkel jelennek meg a piacon. A vezérigazgató megnyitó szavai után Esztergályos Cecília szinte el sem tudta kezdeni versét, amikor a szomszédos papagáj házból hangos rikoltással köszöntötte őt egy papagáj. A Viktória házban látható kiállításon kiderült, hogy a művésznő maga is készít kerámiát – mint mondta csak kevés az erre fordítható ideje –, de arra igencsak felcsillant a szeme, amikor arra inspirálta Simon Attila vezérigazgató, hogy próbálja ki tehetségét a herendi műhelyben is.

A tárlat október végiig tekinthető meg a nyíregyházi Állatpark Viktória házban.

 

Ossza meg másokkal is…