Herend Porcelán

Monumentális kiállítás Moldovában

2016. május 13-án exkluzív kiállítás nyílt a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotásaiból a Moldovai Nemzeti Történeti Múzeumban.

A mintegy 600 kiállított tárgy összértéke meghaladja a 72 millió forintot. A Múzeum tájékoztatása szerint, a kiadott belépők alapján, a kiállítást az eltelt 2 hétben mintegy 20ezren (!) tekintették meg, ideértve a Múzeumok Napjai és a Múzeumok Éjszakája alatt látogató folyamatos tömeget. A Moldovai Nemzeti Történeti Múzeum központi homlokzatán óriásmolinó hirdeti a magyar rendezvényt, amely komoly sajtóérdeklődés mellett zajlik.

2016. május 26-án Magyarország Chisinau-i Nagykövetsége szerény fogadást rendezett a Múzeumban a kiállításhoz kapcsolódóan. A rendezvényen beszédet mondott Monica Babuc moldovai kulturális miniszter és Corina Fusu moldovai oktatási miniszter (!). A miniszterek köszönetet mondtak a kiállítás megszervezéséért, hangsúlyozták annak különleges értékközvetítő mivoltát, és méltatták a magyarságnak az európai kultúrtörténetben betöltött, mindenkori történelmi és aktuálisan is hangsúlyos szerepét. Külön kitértek a hagyományosan jó magyar-moldovai kapcsolatokra, és utaltak a nemrégiben Budapesten aláírt Kulturális Munkatervre. A rendezvényen részt vett és a résztvevőket köszöntötte a 190 éves Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Dr. Simon Attila. Az eseményen nagy számban jelen voltak a DT nagyköveti rangú képviselői, illetve a moldovai politikai-gazdasági-társadalmi-kulturális elit számos alakja is. A Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a kiállítás különlegessége miatt nagy számú látogatóra számítanak a szomszédos Romániából, Iasi-ból és Ukrajnából, Odesszából is.

 

Ossza meg másokkal is…