Herend Porcelán

Herend exkluzív a Gerbeaud-Házban

Különleges programsorozat zajlik a következő hetekben The Spirit of Hungaricum címmel az Európa legszebb karácsonyi vásárának választott Vörösmarty téri sokadalom mellett, a Gerbeaud-házban. Mindennap kulturális programokkal és egy pazar porcelánkiállítással várják az érdeklődőket, Herend százmilliós értékű több száz porcelánja között egészen különleges darabokat is találunk. 

A december 31-ig zajló eseménysorozat hétfő esti megnyitóján Vörös Tamás, a szervező Icon Produkció Egyesület ügyvezetője elmondta: remélik, hogy a pódiumon zajló programok nemcsak a külföldi turistákat, hanem a magyar látogatókat, de még a gyermekeket is megszólítják. Emlékeztetett rá, hogy a helyszín, a Gerbeaud-ház a 19. század óta a társasági élet központja volt, itt át lehet élni a magyar kulturális értékek, a hungarikumok hatását, szellemiségét is. A Best of Herend című tárlatról a porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, dr. Simon Attila úgy fogalmazott: a helyszínhez az köti a gyárat, hogy Herend tulajdonosa és ügyvezetője a második világháború előtt az a Gulden Gyula volt, aki Gerbeaud-lányt vett el feleségül, és itt kezdték meg közös életüket. Emlékeztetett arra is, hogy a herendi termékek már az 1851-es londoni világkiállításon elnyerték Viktória királynő tetszését, azóta tart a diadalmenet, pár éve még a Kremlben is kiállíthatták termékeiket, pedig soha más márka nem tudott oda bejutni. A vezérigazgató szerint Herend dacol a korunk kultúraváltásának „silány tárgyaival”, a tizenhatezer fehér formával, négyezer festett mintával és a hatvannégymillió különböző termékkel pedig egészen egyedülállót alkotott. A fehér aranynak nevezett porcelánnal jelenleg nyolcszáz ember foglalkozik a manufaktúrában és évente három-négyszáz új termék születik. 

Ezek közül is láthatunk most a kiállításon, de megcsodálhatunk régebbi darabokat is. Olyanokat, mint a Szent Korona mérethű másolata vagy Sidló Ferenc 1938-as Szent István-lovasszobrának kicsinyített másolata, ami Bognár Zsuzsa vizsgamunkája volt 1982-ben. Látható a Kossuth-díjas Schrammel Imre két nagyméretű figurája és itt van az a teljes egészében platinával borított ágaskodó ló is, aminek elkészítése bravúrnak számít, mert nagyon nehéz ezt az anyagot folyamatosan felvinni a nyers porcelánra. 

Megtekinthetők a Vieux Herend pikkelyes festésű csodái is, az első ilyen darabot, egy porcelánkakast még Fischer Mór készítette Jókainak, aki Kakas Márton néven is publikált. Kiállították a Vienna Rose Grande mintával ellátott, platinával keretezett edényeket is, amelyeket a bécsi udvar számára készítettek Herenden, valamint a trópusi erdők ihlette Platina Jardin Zoologique elnevezésű kollekciót is, amely a régi kínai „ezervirágos” minta alapján készült.

 

Ossza meg másokkal is…