Herend Porcelán

Kiállítási szezonnyitó Abonyban

Március 18-án, a tárlat megnyitóján zsúfolásig megtelt a Polgármesteri Hivatal Herendi porcelánokkal ékesített díszterme. A Herendi Porcelánmanufaktúra idén ünnepli 190. születésnapját. E jeles évfordulón a Herendi porcelánok idei első kiállításának Abony városa ad otthont.

Az „Ezer titok-ezer szín: HEREND” elnevezésű tárlat április 22-ig tekinthető meg a Városháza dísztermében. A Herendi porcelán Magyarország imázsának és arculatának meghatározó eleme.
 
A vendégeket Romhányiné Dr. Balogh Edit polgármester asszony, a kiállítás házigazdája köszöntötte, aki elmondta, a Herendi porcelán 190 éves múltra tekint vissza és 2014 óta Hungarikum. „Nagy megtiszteltetés érte Abony városát, hogy a luxusértékű termékeket elhozták ebbe a 15000 fős kisvárosba, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az Alföld közepén a településen élőkön túl a környező városok lakói is megismerjék ezt a világhírű kézműves munkát.” – emelte ki polgármester asszony köszöntőjében.
 
Az üdvözlést követően a Bihari János Zeneiskola pedagógusai adtak méltó, zenei aláfestést a pazar herendi porcelánok premierjének. Pintérné Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház vezetője virággal köszönte meg Búzás Dóra, Fazekas-Tatár Csilla és Polyák Györe Éva pedagógusok ragyogó előadását.
 
Balázs Péter, Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész, a Szigligeti Színház igazgatója nyitotta meg a kiállítást, aki üdvözölte, hogy a közönség soraiban sok ismerős, színházlátogató arcot fedezhetett fel. Örömét fejezte ki, hogy Vivaldi műveivel hamisítatlan biedermeier hangulatot varázsolt a három csodálatos hölgy a herendi kiállításra. Beszédében kitért arra is, hogy Kossuth Lajos már 1842-ben, az első magyar iparmű-kiállításon tisztelettel beszélt a herendi „porczellánokról”. 
 
„A kiállított darabok mindegyike a maga nemében tökéletes. Tökéletes, mert őrzi azt a tudást, amely mindig újabb és újabb intenzióval bővült, hogy szebbé, jobbá tegye használója életét. Az ilyen tárgy egyfajta különös állandóságot, bizalmat ébreszt. Hiszen a porcelánok egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy fényükből, színeikből mit sem veszítenek az idők folyamán, törékenységük ellenére az állandóság reményét keltik. Kívánom, hogy a kiállításban való gyönyörködés adjon mindannyiunknak erőt, és varázsolja ünnepnappá a mai napot. A kiállítást ezennel megnyitom.” – ezekkel a szavakkal méltatta a tárlatot Balázs Péter, az esemény díszvendége.
 
A Herendi porcelánok a Bakony szívéből érkeztek, és útjuk során a levegő megállt, a lélegzet elakadt.
 
Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra kultúra- és értékteremtő közösség, melynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse Magyarország évszázados értékeit, ahol a szépség, az egyediség, a magas minőség a mindennapok része. A közösség számára egyértelműen kijelölt út van, megőrizni a manufaktúrabeli értékeket és tisztességet, figyelni a tradíciókra, mindig a kézműves porcelánkészítés módját választani, folyamatosan megújulni, stílusteremtésben mások előtt járva meglepni a világot.
 
„S ahogy a virágok szirmait szétviszi a szél, úgy a Herendi Porcelán a mai napon eljutott egy újabb állomásra, ebbe a gyönyörű városba, Abonyba. Büszkék vagyunk a Viktória-mintára, a világkiállításainkra, és arra, hogy a Kreml falai közé egyedüli magyar kiállítóként kerülhettünk be, és egy hónapon keresztül Moszkva szívében magyar zászló lengedezett.” Köszönetet mondott polgármester asszonynak, aki kezet adott Herendnek a kiállítás megrendezéséhez, Szikszay Sándor úrnak, aki lelkes kísérője a herendi kiállításoknak, és biztató szavai nélkül talán nem érkeztek volna meg a Herendi porcelánok településünkre.
 
A megnyitót követően a részvevők megtekinthették a kiállított tárgyakat, majd a meghívottak állófogadáson vehettek részt. Pintérné Simon Szabina intézményvezető megköszönte Dr. Simon Attila vezérigazgató, Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színművész és Krámlik Attila kurátor közreműködését a kiállítás megnyitóján.
 
S hogy mi lehet a Herendi porcelán titka? A porcelán felfedezése és az iránta érzett tisztelet, a világkiállítások, a híres Viktória-motívum, a kézzel festett minták, vagy az azok iráni rajongás? A minőség és az egyediség? Vagy ezek mind? Nem fejthetünk meg minden titkot - bár sejtjük a válaszokat, de gyönyörködhetünk bennük.
 
(Darányi Erika - sajtóreferens  - Abony Város Önkormányzata - www.abony.hu)
 
 

Ossza meg másokkal is…