Herend Porcelán

Tamás Ákos tervezőművész kiállítása Szent István városában

Megnyílt Tamás Ákos porcelántervező, iparművész "HerendDesign" című kiállítása, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban szombaton. 

A kiállítás fővédnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, de a kiállításmegnyitón ott volt Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere, dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt vezérigazgatója és Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója. Ők méltatták a művész életútját, tehetségét, s Herend életében betöltött szerepét.

Tamás Ákos 1977-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem porcelán szakán és ettől kezdve folyamatosan a Herendi Porcelánmanufaktúra tervező iparművésze. Tradicionális, klasszikus szobrai, készletei mellett egy teljesen új, könnyed porcelánstílust fejlesztett ki - különleges, eredeti technológiáival, finom, pasztell színű porcelán rétegekből.

Az egyedi, hártyavékonyságú, áttetsző sziromtálak, színes intarziás vázák, organikus dísztárgyak, lámpák hamar népszerűek lettek főként Olaszországban, Görögországban és Svájcban, de eljutottak Londontól Izraelen és Hong-Kongon át egészen Új-Zélandig. Friss szemléletű, stílusteremtő szándékú műveivel célzottan a fiatalabb generáció érdeklődését szeretné a Herendi porcelán felé fordítani.

Jelen tárlat keresztmetszetet nyújt több évtizedes munkásságából, a legelső daraboktól kezdve a legfrissebb tervezésekig. A kiállítás szeptember 12-ig tekinthető meg Székesfehérváron!

 

Ossza meg másokkal is…