Herend Porcelán

Foltvarró kiállítás Herenden

Idei utolsó kiállításunk megnyitója került megrendezésre szerdán a Herendi Porcelánmúzeumban.

A Magyar Foltvarró Céh néhány székesfehérvári tagja 1995-ben megalapította – a céh csoportjaként – a Korona Foltvarró Kört, mely 2000 óta egyesületként működik.

Tagjai hetente találkoznak a Szent István  Hitoktatási és Művelődési Házban. Ilyenkor közös munkák készítése folyik, illetve új technikák tanítása, tanulása történik. A csoport tagjai részt vesznek a céh és más szervezetek által kiírt kiállításokon, pályázatokon. Saját kiállítást és közös varrást szerveznek a helyi, megyei és a régió foltvarrói számára. Igyekeznek tanfolyamokkal bővíteni a tagok tudását, és újabb érdeklődőket megtanítani az alaptechnikára. A kör tagjai szenvedélyes foltvarrók, kik tevékenységükben sok örömet találnak, és ezt szeretnék minél több társukkal megismertetni.

A csoport tagjai büszkék a magyar kéz- és iparművesség hagyományaira, és igyekeznek ezeket munkáikba beépíteni, előszeretettel alkalmazzák a magyar díszítőművészet elemeit.

A Kör legszebb munkái láthatóak most Herenden, mely kiállítás megnyitóján a vendégeket dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes nyitotta meg a kiállítást. Meglepetésként üdvözölhettük a legendás műsorvezetőt, Kudlik Júliát is, aki szenvedélyes foltvarróként mesélt a látogatóknak e témában élményeiről. A kiállítás rangját mutatja, hogy fővédnőke Spányi Antal megyés püspök volt.

A kiállítást színesítik vonatkozó Herendi Porcelántárgyak is. Így a két kézműves ág randevút is ad egyúttal egymásnak.

 

Ossza meg másokkal is…