Herend Porcelán

Történeti pipakiállítás a múzeumunkban

„ Rágyújtottam a pipára” címmel nyílt időszaki kiállítás a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban. A Kelet-szlovákiai Múzeum történeti pipa gyűjteményét felvonultató tárlat tegnap óta látható a nagyközönség számára.

Ahogy a herendi porcelánokban, úgy a most kiállított tárgyakban is ott van a misztikum. A lélek, alkotó kezek általi lenyomata, tárgyban megjelenő szépség, elegancia, harmónia, a tárgy költészete – fogalmazott dr Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében. 

A vezérigazgató szólt arról is, hogy ami a helyszínt és a kiállításokat összekötheti, az a másik tevékenysége és munkássága iránti megbecsülés, illetőleg a misztikum. A Herendi Porcelánmanufaktúra közössége nagy tisztelettel adózik a Kelet-szlovákiai Múzeum tudományos munkássága előtt. Az értékteremtő, megőrző és átörökítő tevékenysége előtt. Büszkék lehetnek arra, hogy ilyen innovatívan tudnak, akár több száz éves hagyományokat is, a mai kor elvárásai közepette bemutatni.

Közel 300 darab, fából fémből, tajtékból, cserépből és porcelánból készült pipát hozott el a kiállításra a Kelet-szlovákiai Múzeum. A tárlatot a Kelet-Szlovákiai Múzeum igazgatója, Pollák Róbert nyitotta meg.

Felhívta a figyelmet a francia, festett porcelánpipákra és a nagyméretű gyönyörűen faragott tajtékpipákra, amelyeken rengeteg a magyar történelemből származó motívum. Hozzátette még, hogy mindegyik pipa egy külön kis történet, egy külön kis remekmű.

Az izgalmas kiállítás egész nyáron várja az érdeklődőket Herenden.

Ossza meg másokkal is…