Herend Porcelain

A legek porcelán manufaktúrája Sárospatakon

Új időszaki kiállításként a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tárlata nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában, Sárospatakon.

A 2015 július 17-én nyílt kiállítás megnyitóján Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója gondolatait követően Sebestyén Márta Kossuth díjas és Liszt Ferenc díjas népdalénekes ajánlotta a kiállítást a látogatók figyelmébe.  A művésznő Csörsz Rumen Istvánnal közös műsora tette emlékezetessé a programot.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kiállítása október 30-ig várja a látogatókat Sárospatakon!

Kedvcsináló a tárlathoz

Az 1826-ban alapított kis fabrika a XXI. századra a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. A legek porcelánkészítő manufaktúrájává. Igaz ez a munkavállalók létszámát tekintve, hiszen közel 800 főt foglalkoztat, a termékválasztékra, s a termékfejlesztésre egyaránt, de igaz a világ minden lakott földrészén fellelhető, 60 országra kiterjedő kereskedelmi hálózatra is. Herendi porcelán a világ legkisebb és legnagyobb porcelán alkotása. A pici gyűszűtől a több méter magas kültéri porcelánfa alkotásig. Vagy épp a tenyérben elférő vázától a több mint két méter magas vázáig, melyből az Országházban is látható egy herendi. De említhetjük a közel egy méter átmérőjű dísztálat is, melynek elkészítése ugyancsak technikai bravúrnak számít. 

A herendi mesterfestők képesek porcelánra varázsolni a legkülönlegesebb egyedi kívánságokat, Herendi a Forma 1 trófea, Herendit birtokol szinte minden uralkodóház a Brunei szultántól az angol királyi családig, Herendit kap az Anna-bál szépe, s Herendi porcelánokat őriz a Vatikán is. A Herendi porcelán a leghófehérebb porcelán, s lassan „leg” abban is, hogy kizárólag kézi készítésű, s csakis kiváló minőségű darabok hagyhatják el a Manufaktúra kapuját. Herenden 800 fő elhivatottan szereti a manufakturális porcelánkészítést, s így lehet, hogy a szeretet és a lélek minden egyes Herendi Porcelánremekbe bele van zárva. S ezzel a szeretettel s szenvedéllyel varázsoltuk Sárospatakra Herend egy pici szeletét.

 

Share with others…