Herend Porcelain

A madridi iparművészeti múzeumban láthatók a Herendi Porcelánmanufaktúra munkái

A madridi Iparművészeti Múzeumban láthatók keddtől a Herendi Porcelánmanufaktúra munkái, amelyek először mutatkoznak be Spanyolországban kiállításon.

A Herend: A magyar porcelán művészete - Időtlen elegancia című tárlaton több mint 300 darabból álló válogatást tekinthet meg a nagyközönség a mintegy 200 éves múltra visszatekintő magyar kézműves porcelángyártás remekműveiből.

 "A herendi porcelán nemcsak gyönyörű használati tárgy, hanem egyben művészi alkotás is, amelyben a négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő révén az egész világ bele van zárva" - mondta a kiállítás ünnepélyes hétfő esti megnyitóján a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

dr. Simon Attila hangsúlyozta: a manufaktúra kulturális missziója, hogy megismertesse a hagyományt és innovációt, amelyet a herendi porcelán képvisel. Mint mondta, "a porcelán évezredek óta köt össze embereket, városokat, földrajzi régiókat", ezért számukra minden egyes újabb kiállítás ünnepet jelent.

 A madridi magyar nagykövetség közreműködésével létrejött tárlat látogatói bepillantást kaphatnak a herendi manufaktúra történetébe, a porcelánkészítés technológiájába, de elsősorban a formák és színek rendkívüli változatosságával találkozhatnak.

Kiemelt helyet kapott a válogatásban a három leghíresebb herendi motívum, a Viktória, a Rotschild és az Apponyi, amelyek névadói maguk is a manufaktúra megrendelői közé tartoztak.

A Bakony lábánál 192 évvel ezelőtt alapított kézműves porcelánüzem termékpalettáján ma már több mint 16 ezer forma és 4 ezer minta szerepel. Évente 350-400 új terméket állítanak elő, amelyekből a világ több mint 60 országába exportálnak.

A porcelánmanufaktúra kiállítása január 13-ig tekinthető meg a spanyol fővárosban.

Share with others…