Herend Porcelán

A Föld kincsei a Porcelánmúzeumban

Színek, formák, szépségek és gyönyörű dallamok harmóniája a Herendi Porcelánmúzeum idei első időszakos kiállításának ünnepélyes megnyitóján.

„Szabályos és szabálytalan szépség” – Ásványok a Magyar Természettudományi Múzeum Arnóth -gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Herendi Porcelánmúzeumban, amelynek megnyitójára St. Martin szaxofon és pánsíp játéka varázsolt különleges hangulatot.

A Herendi Porcelánmanufaktúra és a Magyar Természettudományi Múzeum példaértékű együttműkődése már több évre, és több eseményre vezethető vissza. Ezúttal az egyik legpatinásabb, legkülönlegesebb és legértékesebb gyűjteményükből rendezett tárlatot az országos múzeum Herenden.

Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy ez a megnyitó a manufaktúra ez évi kulturális missziójának a nyitánya is egyben és ezzel a kiállítással a természet előtti tiszteletüket fejezi ki Herend. A Herendi porcelán születése egy varázslat, amely a Föld mélyén évezredek által formált ásványok titkából fakad. Az ásványokba ugyanúgy, mint a herendi porcelánba a négy őselem: a víz, a tűz, a levegő és a föld révén, az egész világ bele van zárva – fogalmazott a vezérigazgató. 

A Természettudományi Múzeum főigazgatója, Korsós Zoltán elmondta, hogy az egyik legpatinásabb gyűjteményük az, amelyet most bemutatnak Herenden. Szólt arról is, hogy az ásványok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek az adományozók és a gyűjtők körében. A mostani tárlaton, az 1933-ban született és jelenleg Bázelben élő Arnóth József 7000 ásványból álló gyűjteményének egy szűk keresztmetszete látható. Az egyik teremben pedig az ásványokat alkotó kristályszerkezetek makettjeit is megjelenítették. 

A kiállítást Szentmártoni Ildikó művészettörténész nyitotta meg, aki az ásványok pazar szépségére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a természet milyen csodákra képes. Párhuzamot vont az ásványok és a porcelánok között. A megnyitó ünnepélyességét és különlegességét fokozta hazánk legelismertebb hangszeres művésze, St. Martin, aki szaxofon és pánsíp játékával elbűvölte a megnyitón megjelenteket.

A különleges és varázslatos kiálíltás május 12-ig várja látógatóit Herenden!

Ossza meg másokkal is…