Herend Porcelán

Webshop

Herend ölelésében Győrben

A Herendi Porcelánmanufaktúra eddig, együtt még sosem látott alkotásai számos érdeklődőt vonzottak Győrbe január 17-én pénteken a Triangulum Galériába, a Herendi ölelés című kiállítás ünnepi megnyitójára, melynek Veres András megyéspüspök a fővédnöke.

Az egybegyűlteket Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelőjének igazgatója, valamint Simon Attila, a Manufaktúra vezérigazgatója köszöntötte.

„A porcelán képzőművészeti alkotás. Az igazi művészet visszatükrözve a szépséget megörvendezteti az embert, felemeli a lelket, és a teremtő Isten szeretetére tud elvezetni” – fogalmazza meg az igazi művészet mibenlétét Veres András megyéspüspök.

dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója számokkal alátámasztva adott képet Herend páratlan gazdagságáról, a világban kivívott hírnevéről. A diadalmenet az első, 1851-es londoni világkiállítással kezdődött, ahol Viktória királynő egy egész herendi készletet rendelt a palotájába, s indította útjára a Viktória-mintát, a herendi porcelánok népszerű pillangóit. Vezérigazgató Úr kiemelte a manufaktúra 2008-as bemutatkozási lehetőségét a Kremlben, mely eddig egyetlen magyar márkaként tehette meg.

A tárlaton közel 400 porcelán került bemutatásra. A szakrális alkotások kiemelkedő darabja egy dísztál, a magyarság egyik legfontosabb történelmi ereklyéjének festett képével, a Szent László-hermával – Farkasréti György alkotása, a honfoglalás 1100. évfordulójára. De látható itt egy 2014-es alkotás, az Istenszülő Szűz Mária ikonja. Egy sakk-készlet figuráiban jeles történelmi személyekre ismerhetünk: István király és Gizella királyné mellett Mindszenty bíborost láthatjuk.   A boltíves teremben terített asztal, Herendi porcelán szervizek a múlt és jelent alkotásaiból. 

A megnyitót megtisztelte jelenlétével Sato Kuni, Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete; Németh László általános helynök; Reisner Ferenc, a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet rektora; Kovács Zoltán országgyűlési képviselő; Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke; Somogyi Tivadar korábbi alpolgármester és Kiss János, a Győri Balett igazgatója.

Ossza meg másokkal is…