Herend Porcelán

Herendimenzió Szombathelyen

Múlt hét szerdán nyílt meg Szombathelyen, az AGORA Kulturális Központban a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.„HerenDimenzió“ című kiállítása. A kiállítás nem csak porcelántárgyakat és művészi alkotásokat mutat be, hanem a manufaktúra plakátjait is.

Stílus és érték, luxus, kényeztetés – egyebek között ezek a szavak hangzottak el a HerenDimenzió című kiállítás megnyitóján. 

Tradíció és innováció együtt jellemzi a 190 esztendős herendi porcelánkészítést – hangsúlyozta a manufaktúra vezérigazgatója. Simon Attila elmondta, hogy 16 ezer fehér forma és négyezer festett minta áll rendelkezésükre, és ennek eredményeként szinte naponta születik egy-egy új termék. Elmondta, hogy minden évben kiválasztják a több millió porcelán közül azt, amelyet a következő évben Herend arcaként jelenítenek meg. Az elmúlt húsz év ilyen dokumentumait, lenyomatát is bemutatják most Szombathelyen.

Egy 217 centiméteres herendi porcelán vázáról emlékezett a megnyitón dr. Puskás Tivadar polgármester: a váza az Országházban található, és már csak a mérete miatt is technikai bravúrt jelentett az elkészítése a szakembereknek. Olyan, mint Szombathely: gyönyörű és értékes – mondta el a vázáról a polgármester, amelyből egyébként az egész világon mindössze hat található.

A megnyitón hangsúlyozták, hogy a több mint fél évszázados Savaria Nemzetközi Táncversenynek már öt éve támogatója a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.: az első helyezettet díjazzák egy-egy értékes darabbal, készlettel – ezzel is öregbítve az ország, Szombathely és persze Herend hírnevét.

A tárlaton egy porcelán-sárkány értéke a legmagasabb: milliós nagyságrendű az összeg, és csupán egyetlenegy létezik az alkotásból. Ez is a kiállítás része most, csakúgy mint számos más herendi porcelánkincs; valamint az elmúlt húsz év plakátjai, amelyek talán mindent megmutatnak a cég két évtizedes fejlődéséről.

A kiállítás megnyitóját a Szeder Akusztik zenéje tette ünnepélyessé. A gyűjtemény december 11-éig látogatható az Agora Művelődési és Sportház galériájában.

Ossza meg másokkal is…