Herend Porcelán

Irodalom és porcelán: a szépség közös

„A világelsőséget megtestesítő Herendi Porcelán Manufaktúra” – így nevezte meg vállalatunkat a Balassi Bálint-emlékkard idei ünnepségén a díj alapítója, Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. 

Herend már másfél évtizede vesz részt az európai szellemiségű irodalmi hagyomány szépítésében: a kard és az oklevél mellé Herendi Balassi-szobrot is kap a kitüntetett magyar költő és külföldi műfordító. Ebben az évben a székelyföldi Lövétei Lázár László és a bolgár Marin Georgiev vihette haza a porcelánfigurát.

„Fogadják nyolcszáz ember kézforgását” – mondta a díjátadó ceremónián Dr. Simon Attila vezérigazgató, miután átnyújtotta a szobrokat az irodalmároknak. A vállalatvezető ünnepnek nevezte február 14-ét, Bálint napját, az immár 22 éve fejlődő irodalmi díj átnyújtásának hagyományos időpontját. Mint Dr. Simon Attila mondta: az íróknak, a költőknek, és az irodalom barátainak ünnepe a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj átadásának alkalma, sőt a zene kedvelőinek is, hiszen minden kardátadásra egy magyar zeneszerző dallamba öltöztet egy Balassi-verset. Ez alkalommal Beischer-Matyó Tamás alkotott énekkari művet, s ezt a Törökbálinti Cantabile Kórus adta elő a mintegy kétszáz fős közönségnek az idén százéves Gellért szálló gobelintermében.

Lövétei Lázár László és Marin Georgiev óriási megtiszteltetésnek tekintette, hogy a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra kizárólag erre a célra alkotott Balassi-szobrát Dr. Simon Attila kezéből megkapták, és ezt az értéket vihetik haza otthonukba, s így a költészet szépségére a porcelán szépsége is emlékezteti majd őket.  

Magát a Balassi-kardot a bonyhádi Fazekas József kovácsmester alkotja, eddig összesen negyvenegy irodalmi szablyával jeleskedett. A díjhoz borverseny is kapcsolódik: a tavalyi Balassi-kard borseregszemlét a Pécsi borvidéken rendezték, a cirfandli borokat kóstolták, és Hárs Tibor kései szüretelésű nedűje győzött, ezt kapták ajándékba a költők, valamint Prokopp Mária professzor asszony, aki a Balassi-kultusz gazdagításáért a Balassi-emlékérmet – Rieger Tibor M. S. mester-díjas szobrászművész alkotását – vehette át Budán, az idén százéves szecessziós szállodában, a Gellértben. 

 

Dormán László felvételei

Ossza meg másokkal is…