Herend Porcelán

Nemzetközi kiállítás a Porcelánmúzeumban

A lengyelországi Jaslo város híres szülöttének, Jan Wodynski festőművésznek nyílt kiállítása Herenden, a Porcelánmúzeumban.

A Herendi Porcelánmanufaktúra tavaly nyáron a Jaslói Regionális Múzeumban rendezett kulturális kiállítást porcelánjaiból. A kialakult kiváló partneri kapcsolatnak köszönhetően most a jaslói múzeum állított ki Herenden.

A kiállítást - mely két részből áll: egyrészt Jasló városát bemutató fényképekből, illetve Jan Wodynski festőművész válogatott képeiből - ünnepélyes keretek között nyitották meg péntek délután.

A jeles eseményre a porcelánvárosba látogatott Ryszard Pabian Jaslo polgármestere is, a kiállítás védnöke pedig Jerzy Snopek Lengyelország magyarországi nagykövete volt, kit a felesége, Márta asszony képviselt. Rajtuk kívül köszöntötte a vendégeket dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Mariusz Światek a Jaslói Regionális Múzeum igazgatója is.

A felszólalók mindegyike kiemelte a kiváló együttműkődést a két város, illetve múzeum között, párhuzamot vonva az évszázados lengyel-magyar barátsággal. Hangsúlyozták jelentőségét a kiállítás kulturális rangjának. A festőművész hagyatéka a Jaslói Regionális Múzeum birtokában van, s e jelentős gyűjteményből válogattaák most ki a legszebb darabokat Herendre. A festőművész és egyetemi tanár képei, illetve a várost bemutató különleges perspektívájú fotók szeptember 20-ig nézhetők meg a Herendi Porcelánmúzeum földszinti kiállítótermeiben.

 

 

 

Ossza meg másokkal is…