Herend Porcelán

Webshop

„postázva Herendről”

A szenvedélyekről szól a Herendi Porcelánművészeti Múzeum legújabb időszaki kiállítása, amelyen a Herendi porcelánok és az azokat ábrázoló bélyegek adnak randevút egymásnak.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: túl azon, hogy a bélyeggyűjtés egyszerű és sokak által elérhető tevékenység, a bélyegek gyönyörűek is, némelyik olyan, akár egy miniatűr műalkotás. Emellett rengeteg információt hordoznak magukban. Egy ország bélyege reflektál az adott nemzet kultúrájára és történelmére, ami által jobban megismerhetjük a világ különböző népeit. Felidézte, hogy a Herendi porcelán hányszor és mikor került bélyegre. Magyarországon először 1972-ben, amikor egy nyolccímletű bélyegsorozaton vonultak fel a leghíresebb Herendi porcelánok. 1976-ban a Manufaktúra alapításának 150. évfordulójára Kisfaludy Stróbl Zsigmond Kardját néző huszárját adta ki bélyegen a Magyar Posta. 2003-ban megjelent a négy darabból álló Porcelánművészet című sorozat. Néhány éve a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok tiszteletére készült herendit ábrázoló bélyeg, a mostani kiállítás meghívóját pedig egy egyedi bélyeggel küldték el a vendégeknek.

Leitold László, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének alelnöke elmondta, hogy a bélyegkészítés és a porcelánok tervezése is egy-egy külön művészeti ág, de vannak közös pontok. A Herendi porcelánokról készült bélyegek pedig abszolút ötvözik a két művészeti ágat, ez adta az ötletet, hogy megrendezzék a mostani tárlatot.

Dr. Navracsics Tibor kormánybiztos megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy egy olyan alkalom részesei lehetünk, ahol két nagyon elkötelezett közösség találkozik, ünnepli magát és egymást azért, hogy két másik nagyon fontos közösségnek: a családnak és a világnak is üzenjen valamit. Kiemelte, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra az ország egyik legelkötelezettebb közössége, amely azon túl, hogy évszázadokon keresztül átörökítette ezt a színvonalat, átörökítette magát a Manufaktúrát is, és az elmúlt 30 évben a saját maga ura tudott lenni, ami óriási bravúr.

A Veszprém-Balaton 2023 rendezvény kormánybiztosa elmondta még, hogy Herendhez anyai nagyapja révén, a bélyeggyűjtők közösségéhez pedig gyerekkori élményei, egy bélyeggyűjtő kör miatt kötődik. Kiemelte, hogy a bélyeggyűjtés nemcsak családokat, de nemzedékeket összekötő hobbi is lehet, ugyanúgy, mint a Herendi porcelán, amely a családok szimbóluma is.

Hangsúlyozta, hogy mind a Herendi porcelán, mind a magyar bélyeg bejárja a világot, és reklámozza a saját termékeit, illetve hazánkat. Reményét fejezte ki, hogy 2023-ig, amíg készülünk az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra, még számos olyan kapcsolódási pont jön létre, ahol közösségek találkozhatnak, szövetségre léphetnek, és ezek a szövetségek később is megmaradnak.

A megnyitón Faludi Judit Liszt Ferenc-díjas csellóművész, érdemes művész működött közre. A bélyegkiállítás december 18-ig látható a Herendi Porcelánmúzeumban.

 

Ossza meg másokkal is…