Herend Porcelán

Webshop

Színháztörténeti kiálíltás Herenden

Rendhagyó, izgalmas színháztörténeti kiállítás nyílt meg tegnap ünnepélyes keretek közt a Herendi Porcelánmúzeumban.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (utóbbi mint a Petőfi Irodalmi Múzeum tagmúzeuma) között több éve tartó példás együttműködés zajlik, melynek egy újabb fejezetére került sor, ezúttal Herenden, a Porcelánmúzeumban.

"Színészek - tetőtől talpig" címmel egy érdekes, és ritkán látható gyűjteménybe kaphatnak bepillantást az érdeklődök. A tárlaton nem nevezetes színházi bemutatók, nem is személyes pályaképek állnak ugyanis középpontban. A mai múzeum- és színházlátogató közönség talán alig ismer fel a fényképen szereplők közül valakit. A tárlat mégsem érdektelen, sokféleképpen vehetjük szemügyre. Felidézi nagy színházi pillanatok és művészek emlékét, tanúskodik életmódról, tárgykultúráról, divatról, miközben a Színháztörténeti Múzeum fotótárába, Képzőművészeti Gyűjteményébe, Emléktárába és Szcenikai Gyűjteményének kincseibe enged bepillantást.

A kiállításon színészlegendák fényképei mellett tehát személyes tárgyaik, igazi relikviák is bemutatásra kerülnek.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, aki egy legendás színésznőről, és vele kapcsoaltos Herendi vonatkozásról beszélt, Déryné Széppataki Rózáról. Dr. Ács Piroska, a Színháztörténeti Múzeum főmuzeológusa a két intézmény együttműködéséről szólt, és kiemelte, hogy a tárgyak többsége igen ritkán látható a nagyközönség számára. Gajdó Tamás színháztörténész, megnyitó beszédében felidézte a letűnt kort, a színésztársadalom akkori életét, érdekes és különös anekdótákkal tűzdelve. A megnyitót Halas Adelaida színművésznő prózai és ének produkciói emelték.

A különös gonddal válogatott specális kiálíltás november 30-ig várja látogatóit Herenden!

Ossza meg másokkal is…