Herend Porcelain

Állandó kiállítás Tatán

Megnyitották a Kiskastélyban a herendi kiállítást a város vezetői, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója és a Farkasházy család jelenlétében.

A felújított nyári lak földszintjén a világhírű porcelánmanufaktúra termékei, az emeleten pedig az európai angolkerteket bemutató tárlat tekinthető meg. Az Esterházy család egykori kiskastélya mostantól ismét az Angolpark gyöngyszeme, amely a nagyközönség számára is nyitott.

A megnyitón Michl József polgármester elmondta, hogy a felújításban közreműködő kollégák ugyanolyan gondossággal, szeretettel dolgoztak, mint ahogy talán egykor az Esterházy család munkálkodott, hogy létrehozzák ezt az egyedülálló látványosságot. Mostanra pedig a régi terv is valósággá vált: a Herendi Porcelánmanufaktúrával együttműködve nyílhatott meg a porcelánokat bemutató kiállítás.

A herendi porcelángyárat Stingl Vince alapította, ahol a kőedények készítése mellett porcelán előállításával is kísérletezett. Elképzelései megvalósulásához szinte minden adva volt, vállalkozása mégis veszteségesen működött. Az állandó kísérletezgetések az évek folyamán szép lassan felemésztették vagyonát, így a tehetséges, de állandó pénzhiánnyal küszködő kézművesnek nem maradt más választása, mint 1839-ben a manufaktúrába bevenni a tatai származású Farkasházy Fischer Mórt. Az ő belépése egy csapásra megoldott minden financiális gondot, és a friss tőkeinjekció egy máig tartó sikertörténetet indított el.

A Kiskastély és az itt felsorakoztatott tárgyak az egyetemes magyar kultúra részét képezik, túlmutatnak a város határain – mondta Bencsik János országgyűlési képviselő.

A Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója, dr. Simon Attila úgy fogalmazott, hogy cégük kulturális missziónak tekinti a most megnyíló tárlat létrejöttét, s Fakarházy Fischer Mór emléke előtti tisztelgésnek.

 

Share with others…