Herend Porcelain

„Az álmainkat mindig váltsuk valóra…”

A fenti gondolat hangzott el gróf Almásy László és herceg Esterházy Antal közös afrikai vadászatának emléket állító, a „Szahara nemesei” címmel csütörtökön megnyílt kiállításon a Herendi Porcelánmúzeumban.

Nem véletlenül, hiszen két legendás személy megálmodott és valósággá tett útjáról, s felfedezéseiről szól a tárlat. A gondolat úgy fejeződik be, hogy „s az álmok megvalósítása ott kezdődik, hogy felébredünk”. Ők merték, hittek benne, nem megálmodták, hanem valósággá tették, s útjuk közel 50 archív fotón látható most Herenden. Két igazi polihisztor, kik nem ismertek lehetetlent, kik a céljaikat s amikben hittek tűzön-vizen át el is érték. Két legendás személy, két legendás életút, erős hit, küzdés, akarat. 

Almásy Lászlót és elődeit nem nevezhetjük egyszerűen vadásznak. Hiszen vadászataik nem az állatok öncélú legyilkolásáról szóltak, sokkal inkább ismeretlen fajok feltérképezéséről és a kutatásról - mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára megnyitóbeszédében.

Hozzátette, hogy a vadászatnak meghatározó szerepe volt a magyar kultúrában. Ezért azt ma is minden esetben ápolnunk, őriznünk, sőt gyarapítanunk kell, mert ezzel tudunk tisztelegni azok előtt a generációk előtt, amelyek a magyar vadászati kultúrát nemzeti értékké emelték.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Esterházy Antal inkább az autóversenyzésnek hódolt, és a kelet-afrikai út számára inkább az autózás, míg Almásynak a felfedezés örömét jelentette. Utóbbi fedezte fel újra a híres Darb el-Arbain ősi karavánút, a Negyven nap útja egy szakaszát, 1932-ben megtalálta a Zarzura oázist, majd az Úszók barlangját, valamint feltérképezte a Szahara közepén található Nagy homoktenger elnevezésű homoksivatagot. Nevéhez fűződik az egyiptomi sportrepülés létrehozása, és ő volt az, aki elsőként repült vitorlázógéppel a piramisok felett - mondta az államtitkár.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója kiemelte, hogy az Esterházy család és a manufaktúra múltjában számos találkozási pont van. Felidézte, hogy a 17-18. században született meg az azóta is népszerű Esterházy-minta, de anyai ágon az 1932 óta készülő Apponyi-minták is a családhoz köthetők.   Kiemelte, és Márton nap alkalmával számot vetett a Manufaktúra idei kulturális missziójának főbb állomásairól is. Esterházy Antal fia, herceg Esterházy Antal több anekdotát is felelevenített édesapja és Almásy László életéről, majd dr. Kubassek János történész tartott tárlatvezetést a kiállításon. Kiemelte, hogy a fennmaradt anyagok nemcsak kordokumentumok, hanem mementók is. Az 1925-26-os út számos dokumentuma ugyanis részben a világháború, részben Almásy népbíróság elé állítása idején megsemmisült. Teljes albumokat égettek el, mert a családtagok féltek, hogy egy koncepciós perben bizonyítékként használnák fel őket Almásy ellen - tette hozzá.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány által rendezett közös tárlaton archív fotógyűjteményt, afrikai trófeákat és vadászati témájú porcelánokat mutatnak be, emléket állítva gróf Almásy László és herceg Esterházy Antal közös afrikai vadászatának.

 

Share with others…