Herend Porcelain

Együttműködés Fischer Mór szülővárosával

A herendi porcelán népszerűsítéséről és a Tatán született Farkasházy Fischer Mór, a porcelánmanufaktúra felvirágoztatója emlékének ápolásáról írt alá megállapodást szerdán Tatán Michl József polgármester és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

A herendi porcelán népszerűsítéséről és a Tatán született Farkasházy Fischer Mór, a porcelánmanufaktúra felvirágoztatója emlékének ápolásáról írt alá megállapodást szerdán, Tatán Michl József polgármester és dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

A megállapodást a Kuny Domokos Múzeum lovagtermében írta alá Michl József polgármester és dr. Simon Attila vezérigazgató. Az együttműködés már megkezdődött, hiszen a felújítás alatt álló angolparki kiskastélyban kialakítandó kiállítást már közösen tervezték meg. Dr. Simon Attila elmondta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra egy kultúra- és értékteremtő közösség, melynek feladata, hogy megőrizze és átörökítse évszázados értékeit. Most a stratégiai megállapodás aláírásával lehetőség nyílik sokkal szélesebb körben bemutatkozni. Örülünk annak, hogy a megújuló Esterházy Kiskastélyban herendi porcelánkiállítás fog nyílni – emelte ki dr. Simon Attila.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. nem csupán egy gazdasági társaság, hanem a hagyományok, a tradíciók őrzője, kulturális missziót teljesítve. A Manufaktúra a történelmének, az ősöknek, nagy elődöknek tisztelője, a múlt ápolója.

Nem véletlen, hogy a Herendre érkezők a Manufaktúra alapítójáról – Stingl Vincéről – , s a Manufaktúra felvirágoztatójáról – Fischer Mórról – is szobrot találnak a Porcelánium téren és a Herendi Porcelánmúzeumban is. A Manufaktúra belső díszudvarában pedig kettejük szobrán túl Dr. Gulden Gyula és Dr. Mádl Ferenc szobrai is helyet kaptak, mint a Manufaktúra életében meghatározó személyek.

Stingl Vince szülővárosában, Sopronban emléktáblát avattunk, s most több éves előkészítés után Fischer Mór szülővárosával kötünk hosszútávú együttműködést, melynek ünnepélyes aláírására 2014. július 2-án kerül sor Tatán.

E hivatalos aktusig is ápolta a kiváló kapcsolatot Tata városa és a Herendi Porcelánmanufaktúra, hiszen a Manufaktúra gondozza a Fischer család sírjait, s számos más esetben (többek között a szintén Fischer Mórhoz köthető Farkasházy Miklós festő kiállítása a Herendi Porcelánmúzeumban) is összeértek a szálak.

Jelen együttműködés legközelebbi megvalósuló feladata a Tatán gyönyörűen felújításra kerülő Esterházy-kiskastélyban egy porcelántörténeti, enteriőr-kiállítás megrendezése, állandó jelleggel az ősz folyamán. Gyönyörű és méltó környezetben, egy példás együttműködés keretében hagyunk újabb nyomot az utókornak!

Az említett helyszínen várhatóan az ősszel fejeződnek be a munkálatok, amikor is a nagyközönség megtekintheti a megújult kastélyt a herendi kiállítással együtt. Michl József polgármester elmondta, hogy az elődök által ránk hagyományozott értékeket nemcsak megőrizni, hanem továbbfejleszteni is szükséges. Hozzátette, hogy a Kossuth tér rehabilitációja során megújul a Fischer-ház is, ahol a manufaktúra felvirágoztatója, Farkasházy Fischer Mór született.

„A megállapodásban a múltat is rögzítettük, s a jövőre vonatkozó közös terveket úgyszintén. A manufaktúra vezetése vállalta, hogy tovább őrzi Fischer Mór emlékét, mi pedig egy olyan kiállítóhely létrehozására tettünk ígéretet, mely a mai herendi művészetet is bemutatja. Emellett egy üzletet is létesítünk, ahol vásárolni lehet a termékekből" – mondta Michl József.

Share with others…