Herend Porcelain

Érzékek érintése Körmenden

Érzékek érintése – Herend címmel nyílt kiállítás a körmendi Batthyány Várkastélyban, amelyen a Herendi Porcelánmanufaktúra a kastély egykori lakóihoz kapcsolódó Batthyány minta mellett a főúri életformát és a kézi készítés művészetét is bemutatja.

A kastély és Herend kapcsolata nem ú jkeletű. Herend egyik szolidan elegáns, kizárólag arannyal festett mintája mind a mai napig őrzi a Batthyány-család rendelésének emlékét. S pár évvel ezelőtt a kastély kápolnájában már járt a „Herend a kastélyban” című vándorkiállítás. Akkor a gyönyörű díszteremben nem mutatkozhatott be a Herendi porcelán, de aminek meg kell történnie, azt az idő el is hozza. Így most a főúri életformát, a császári-, királyi-, főúri rendelésekhez köthető mintákat, s mindazt az érintések, a kézi megmunkálás, a kézművesség hordozta csodákat, most bemutatjuk e gyönyörű díszteremben! Elbűvölve s megérintve az érzékeket…

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója Hamvas Béla egy művére utalt és hozta párhuzamba a lélek fontosságát a porcelánkészítésben is. V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: „Már a kiállítás címe – Érzékek érintése: Herend – is azt sugallja, hogy ezen a helyen nincs szükség a szavakra, sőt, arra is számíthatunk, hogy eláll a szavunk. És valóban, ha van valami, aminek a szépsége és értéke nem szorul magyarázatra, akkor a Herendi porcelán és a körmendi Batthyány-várkastély kétségkívül ilyenek. A kettő kapcsolata azonban több is, mint szóra érdemes. 

Hiszen a történelmi kötődés és a modern kori együttműködés története mostanra egy hungarikum és egy helyi érték kapcsolatának is kiváló, követésre méltó példája lett.

A kiállítást Bebes István, Körmend város polgármestere nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott Herendnek a több szálon történő együttműködésért és méltatta a gyönyörű helyszínen megrendezett érzékek érintését, a világ legszebb porcelánját!

Share with others…