Herend Porcelain

Fischer Mór

1799 - 1880

A Herendi Porcelánmanufaktúra felvirágoztatója. Herend virágkorát élte Fischer Mór vezetése alatt.

Fischer Mór, miután Stingl Vincétől átvette az irányítást valóban mindent megtett azért, hogy nemzetközi mércével mérve is kiváló minőségű porcelánt állítsanak elő. 

A múlt század negyvenes éveiben Herenden készült, főleg használati tárgyakon még érződött a neobarokk ízlésvilágú cseh porcelánok hatása. Később már nem találunk hasonló egyszerű formát és dekort, Fischer ugyanis igényesebb termelésre tért át, hogy a bécsi és cseh gyárak versenyében életképes legyen. 

Az első igazi elismerést Fischer Mór munkásságának az 1842-es Első Magyar Iparmű Kiállítás hozta meg. Kossuth Lajos a bronzérem átadásakor a kiállított Herendi termékeket úgy méltatta, mint amelyek egy hercegi asztal igényeinek is megfelelnek. Egy évvel később Herend aranyérmet kapott.

A tulajdonos munkakedvét még a manufaktúrának felbecsülhetetlen károkat okozó 1843-as tűzvész sem tudta megtörni. A válságos helyzetben is megmutatkoztak egyéniségének fő vonásai: kitartás, nagyvonalúság, igényesség. A tulajdonos felismerve, hogy a minőséget kell előtérbe helyezni, és ezzel az áttéréssel a pazar formavilágra és díszítési módra, Herend megtette az első lépést világhódító útján. A technikai és művészeti törekvések nemzetközi elismerését a világkiállítások 1851-ben elkezdődött sorozata hozta meg. A londoni Crystal Palace-ban a Herendi termékek első osztályú érmet kaptak. Itt rendelt Viktória királynő egy kínai hatásra született lepkés-virágos mintájú készletet, amely Viktória néven a legkedveltebb Herendi-minták közé tartozik mind a mai napig. Prominens megrendelések, és ajándékok sora jelezte az arisztokrácia elismerését a Herendi porcelán iránt: herendivel teríttetett Ferenc József, herendivel rendezte be feleségének Erzsébet királynénak Gödöllői kastélyát, Fischer Mór herendivel köszöntötte Alexander von Humboldt német természettudóst születésnapján, de említhetjük Eugénia francia császárnét, II. Sándor orosz cárt, a perzsa sahot, gróf Apponyi Rudolfot, gróf Esterházy Pált, vagy épp a Rothschild bárókat. Elismerések sokaságát gyűjtötte be a gyár, melyek közül kiemelkedik a Ferenc József Lovagrend kitüntető cím, a francia Becsületrend tiszti keresztje, a nemesi cím, minekután a tulajdonos a Farkasházy előnevet használja.

Farkasházy Fischer Mór 1876-ban vonult vissza Tatára. A cég irányítását fiai vették át. Herendi munkássága utat mutatott, és kijelölte azt az irányt, melyet a 21. században is követ a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Share with others…