Herend Porcelain

Grandiózus kiállítás Erdély szívében

A herendi luxusporcelán válogatott darabjaiból összeállított kiállítás megnyitójára került sor a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum emeleti termeiben, az egykori Bánffy-palotában.

Az idén 189 éves Herendi Porcelánmanufaktúra egyedülálló kézműves termékeinek kiállítása nyílt meg augusztus 15-én, a Kolozsvári Magyar Napok keretében, a Bánffy-palotában. A hungarikumnak minősülő herendi luxusporcelán nem csak Magyarország, hanem Európa kulturális örökségének része. Az alapanyagok első érintésétől kezdve az utolsó ecsetsimításig a Herendi porcelán születése és díszbe öltöztetése az alkotó ember művészetének, a „kézzel készítésnek” különös ünnepe.

A Herendi porcelánt a kincses városhoz szoros szálak kötik. Farkasházi Fischer Vilmos (1839–1921) a Herendi Porcelánmanufaktúrának világhírnevet  szerző Farkasházi Fischer Mór fia, Kolozsvárra költözött, hogy magával hozza Herend örökségét. Azt követően  érkezett  Kolozsvárra,  hogy  1867-ben  a  párizsi világkiállításon alkotásaival díjat nyert. 

Erdélyi megtelepedése azt a célt szolgálta, hogy a Veszprém megyei Herendtől távol eső Kárpát-medencében megkönnyítse a porcelántermékek forgalmazását. 

A grandiózus kiállításon, Erdély szívében az egykori nemesi palotában a világhírű herendi porcelánok tárlatán megtekinthető többek között Stróbl Alajos Erzsébet királynét ábrázoló mellszobra is, amely egykor a Fellegvár oldalában állott. Erzsébet királyné, Sissi, köztudottan nagy rajongója volt a Herendi Porcelánnak. Megtalálhatjuk I. Ferenc József császár büsztjét, valamint részére készített tête-à-tête teáskészletének hű másolatát is, amelyet a Herendi Porcelánmanufaktúra a koronázás 135. évfordulójára készített el. Láthatjuk a késő gótikus szobor, Toporci Madonna mását, Mátyás király lovasszobrát, de még Déryné Széppataki Rózát is felismerhetjük a porcelán ritkaságok között.

A kiállítást Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum igazgatója, dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja nyitotta meg.

A tárlat, hat teremben, minden teremben egy-egy tematikát érintve, augusztus 30-ig tekinthető meg. A megnyitón tapasztalt élénk érdeklődés igazolta, hogy a magyarországi emblematikus porcelánmárkára kiemelt várakozás volt, s sokat jelentett az ott élő magyarságnak. 

 

Share with others…