Herend Porcelain

Webshop

Herendi Porcelánművészeti Múzeum - 4.0.

A Herendi Porcelánmúzeum várja, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet elmúltával újból kinyithassa kapuit és látogatókat fogadhasson, hogy megmutathassa a tavaly év végén, közel egy éves munka után befejezett fejlesztéseit, a megújult interaktív belső tereit, amely fejlesztéseket részben Kubinyi pályázati forrásból fedeztek.

A Herendi Porcelánmanufaktúra nemcsak egy sikeres gazdasági társaság, de egy kulturális missziót hordozó közösség is, amely feladatának tekinti a porcelánművészeti értékek ápolását, gyarapítását és jövő nemzedékek számára történő átörökítését. A Herendi Porcelánmanufaktúra a Herendi Porcelánművészeti Múzeummal karöltve évi 10-12 porcelán kiállítást szervez idehaza és külföldön egyaránt, jelentősen hozzájárulva ezzel a pozitív országimázs építéséhez. Ha a világ bármely pontján kiejtjük azt a szót, hogy Herend, az egyet jelent a világhírű, kiváló minőségű, egyedi, kézi készítésű Herendi porcelánnal. Herend a világ minden pontján ismert és elismert művészeti értéket hordozó porcelán márka.

A koronavírust megelőző utolsó Herendi porcelán kiállítás még ez év januárban Győrben a Triangulum Galériában nyílt meg nagyszámú érdeklődő előtt. A Herendi Porcelánmúzeum várja, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet elmúltával újból kinyithassa kapuit és látogatókat fogadhasson, hogy megmutathassa a tavaly év végén, közel egy éves munka után befejezett fejlesztéseit, a megújult interaktív belső tereit, amely fejlesztéseket részben Kubinyi pályázati forrásból fedeztek.

A Herendi Porcelánmúzeum Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki múzeuma, amely már elnyerte az Év Múzeuma díjat is, most ismét jelentős fejlesztésen esett át, hogy a látogatók felejthetetlen élményekkel távozhassanak, és akik visszatérnek, azok is új élményekkel gazdagodjanak.

„A 21. század újfajta múzeumi élmények nyújtását kívánja meg a kulturális intézményektől, a mai kor generációit másként kell megszólítani, mint ahogy azt 30-40 évvel ezelőtt tettük. Az innovációnak a múzeumokat is el kell érnie, a tudás- és ismeretanyag átadásának élménnyel kell párosulnia. A mai fiataloknak, akik szocializációs folyamatába szeretnénk beépíteni a porcelán iránti szeretetet, már nem elég, hogy üvegbúrák alatt megtekinthetik a régi idők megérinthetetlen porcelánjait, a mai kor megkívánja, hogy a műalkotások és látogatóik között élő kapcsolat jöjjön létre, amelyet interaktív eszközök alkalmazásával tudunk elősegíteni. Az interaktív eszközök megteremtik a hasznos időtöltés lehetőségét is a látogatóknak. Ha a múzeumlátogatók élményekkel gazdagodva, örömmel töltenek el hosszabb időt a múzeumi terekben, akkor évekkel később is szívesen gondolnak majd a Herendi Porcelánmúzeumban eltöltött időre, a megélt emlékeiket szívesen adják tovább másoknak, és szívesen veszik majd körül magukat otthonukban is a magyar iparművészet egyik értékével, a Herendi porcelánnal” – vallja a fenntartó Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, Dr. Simon Attila. Ennek a gondolatiságnak a jegyében alakítottak ki új interaktív belső tereket a Herendi Porcelánmúzeumban.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeum későklasszicista, kétszintes épülete sok évtizede a Herendre látogatók úti célja. E falak között születtek az első Herendi porcelánok, ez az a ma már műemlék épület, melyben 1826-ban az alapító elkezdte a porcelán előállításának kísérleteit. E történelmi falak között, ahol maga a Herendi Porcelánmanufaktúrát felvirágoztató Farkasházy Fischer Mór élt és alkotott, már a 19. században is a cég akkori termékeinek bemutatóterme volt. 1964-ben hivatalos múzeumi engedélyt kapott, és megnyitotta kapuit a nagyközönség számára, mint a 19. századi Herendi porcelánok fő kiállító tere. Az 1970-es években felújították, modernizálták, majd 2000-ben egy külső- és belső teljes felújítást követően új állandó kiállítás került kialakításra, megújult belső terekkel, méltón csatlakozva így az akkor megnyíló Herendi Porcelánium egységéhez.

Az elmúlt fél évszázad fejlesztéseit követően most örömmel és büszkeséggel számolhatunk be az újabb fejlesztésről. A múzeum kiállítóterei interaktívvá váltak, a kor igényeihez alkalmazkodva megújultak.

Az újdonságok már a belépéskor megkezdődnek, a látogatókat új mágneses kirakó játékok várják, az érintőképernyőn archív felvételeket böngészve merülhetnek el a Manufaktúra közel kétszáz éves történelmében. Megismerhetik az egykori gyári életét, a porcelánkészítés munkafolyamatait. A Herendi porcelánok megszállottjai kvízjátékban és memóriajátékokban mérhetik fel tudásukat.

Ipartörténeti emlék a porcelánok égetésére szolgáló egykori kemence, amelynek belsejébe betérve a látogató animációs kisfilmmel találkozhat. A látottakon keresztül átérezhetik azt a nehéz fizikai munkát, amely egy-egy égető mester vállát nyomta egészen az 1960-as évekig, az elektromos kemencék megjelenéséig.

Az elegáns kiállítóterekbe érve új kiállítási arculat köszönti a belépőket. Az emeleten a kiállított tárgyak megismerését beépített tabletek segítik. További interaktív különlegességként 360 fokos tárgypanorámák tekinthetők meg egy-egy kiemelt Herendi porcelán műalkotásról. A távol-keleti terem a herendi Chinoiserie porcelánokon, Fischer Mór különleges díszítményein kalauzolja végig a látogatót a műtárgyak segítségével, miközben az installáció (terített asztal) és az érintőképernyős információk felidézik a 19. század közepi étkezési kultúrát. A terítés művészetének alapjait sajátíthatja el a látogató egy készlet-összeállító játékkal. A mintatervező applikáció használatával csak a képzelet szabhat határt egy egyedi Herendi szett megvalósításához, amit aztán elküldhet saját magának e-mailben egyfajta szuvenírként. Az általános iskolások számára kutatófüzet is készült, amely a múzeumpedagógiai foglalkozások során is használható lesz.

Share with others…