Herend Porcelain

Innovatív kiállítás Gyulán

A tárlat összeállítása során a kortalan szépség jegyében a régi és új termékek együttes bemutatása volt a cél, így az 1826 óta működő kézműves üzem hagyományos porcelánjai mellett a modern tárgyak is helyet kaptak.

Herend i Dnereh címmel nyílt meg a Herendi Porcelánmanufaktúra mintegy félezer darabot számláló kiállítása pénteken délután, a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

A Herendi Porcelánmanufaktúra kínálata nem csak a fehértől a színesig terjed, hanem méret szempontjából is igen magas szinten mozog. A legapróbb herendi dísztárgy egy kis kanna - valójában egy függő -, amely 2 centiméter magas és 5 gramm súlyú, a legnagyobb pedig Veszprém egyik körforgalmában elhelyezett 4 méteres életfa. E formai sokszínűséget, s nem mellékesen a dekorációk sokszínűségét egy különleges kialakítású "élményraktárban" próbáljuk meg illusztrálni.

Az érdeklődők a „Bravúrdarabok” termében olyan egyedi és különleges darabokat tekinthetnek meg az Almásy-kastély időszaki kiállításán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Impozáns méretükkel vagy gazdag dekorjukkal ragadják meg az ember figyelmét. Látható például a hűvös, elegáns figura költő, a madárcsőr-maszkot viselő, a kezére röppent pillangóra mutató karneváli alak.

A tárlat ünnepélyes megnyitóján elmondott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere hangsúlyozta, az időszakos kiállítás tematikája, különleges szépsége ebben az esetben is erősíti a látogatóközpont állandó tárlatának értékeit.

— A szépség, az örök szépség ideája jelenik meg a kiállításokon — tette hozzá, majd Kosztolányi Dezső gondolatát idézte: „A szépben mindig van valami megdöbbentő és szokatlan, valami ünnepi és korlátlan.” 

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: születés, misztikum, lélek és herendi porcelán határozza meg a tárlatot.
— Egy ötlet, gondolat, felfedezés, vagy egy gyermek világra jötte egyaránt misztikum. A születés misztikumát a lélek adja, amely a fogantatáskor kerül hozzánk. A lélek segít megkülönböztetni az igazat a hamistól, segít különbséget tenni a rút és csalás közt. A Herendi porcelán születése is egy misztikum, alkotó kezek lenyomata, a tárgy költészete, ahogy misztikum az is, ahogy a holt anyagból a herendi alkotások születnek.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos megnyitó beszédében a kastély, a kastélyok és Herendi Porcelán kapcsolatát elemezte. Részletesen ismertette milyen szerepet töltött be a fehér arany a főúri épület mindennapjaiban.

A különleges tárlat október 1-ig tekinthető meg Gyulán.

Fotók: Gyulai Hírlap - Rusznyák Csaba

Share with others…