Herend Porcelain

Kultúrák találkozása

Több mint 200 dísz- és használati tárgyat, köztük számos ritkaságot vonultat fel a Herendi Porcelánmanufaktúra Porcelánra festett kultúrák című kiállítása, amely pénteken nyílt meg a Gül Baba Kulturális Központban.

Miközben a magyarság tisztelettel emlékezik hőseire, a török-magyar együttélés nem csupán a mohácsi csatát vagy az egri várvédőket jelenti, hanem számos kulturális emléket is – emlékeztetett a kiállítás megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. kerület országgyűlési képviselője. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra „Magyarország egyik büszkesége”, melynek termékeit a világ minden pontján ismerik. A most megnyílt tárlat azért különleges, mert a bemutatott porcelánok kelet és nyugat kultúrájának az összefonódására emlékeztetnek: a kiállított tárgyakon japán, kínai, indiai és török motívumok egyaránt megfigyelhetők – közölte Varga Mihály.

Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója elmondta: a tárlat anyagában mind magyar, mind a török vagy más országokból érkező látogatók találhatnak újdonságokat.

dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója arról számolt, be hogy a Manufaktúra kiemelt célja, hogy a Herendi porcelán hordozta értékeket bemutassa a nagyvilágban, ezért tavaly például a világ nyolc országában állították ki kincseiket Tokiótól Madridig.

A pénteken megnyílt tárlaton megtekinthető többek között az a tulipános kollekció is, amelyet Serdar Gülün isztambuli születésű művész tervezett a Herendi Porcelánmanufaktúra számára.

A kiállítás legújabb darabja a Leopárdos váza, Vida Sándor mesterfestő alkotása; a 370 munkaóra alatt elkészített díszvázát 2018-ban mutatták be.

A Porcelánra festett kultúrák című tárlat szeptember 30-ig ingyenesen látogatható a Gül Baba Kulturális Központban.

Share with others…