Herend Porcelán

Babos Pálma

1961 -

Modern minta névadója.

 

A modern, ám mégis hagyományőrző Babos-minta megalkotója.

1961-ben született Nagykanizsán, 1985-ben végezte el az Iparművészeti Főiskolát. Mestere Schrammel Imre volt, aki évekig a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti vezetőjeként tevékenykedett.

Még abban az évben tagja lett a Fiatal Iparművészek Stúdiójának, s a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 

1993 óta dolgozik a Forma Csoporttal, 1996-tól pedig néhány évig a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezője volt. Ezen évek mindkét fél számára megtérülők és hasznosak voltak. A művész a legnagyobb porcelánmanufaktúrának tervezhetett, és álmai herendi porcelándekorációkon realizálódhattak. 

A porcelánnal, mint anyaggal, és mint kifejezési eszközzel a főiskola hallgatójaként került kapcsolatba. Líraisága rögtön megfogta. Az anyag a vele dolgozótól tulajdonságainak tiszteletben tartását, fegyelmet és minőséget követel - vallja, és Herend, mint a minőség elsőszámú elkötelezettje kiváló lehetőség volt ennek megtapasztalására. 

Egy-egy tárgy létrehozásának folyamata egy szonett - kötöttségekkel és szigorú szabályokkal teli - megalkotásához hasonlatos. Munkájában kettéválik a funkcionális porcelán és a kisplasztika területe. 

Az előbbit illetően különösen érdeklik a művészt a használati tárgyak átformálódása és a változó korok által diktált metamorfózisa. Igyekszik küzdeni a mindent elárasztó, az ipar által ontott divatos kommersz ellen, s megmaradni igazi értékteremtőnek. A párhuzam Herenddel tehát itt is evidens. A stilizált természeti motívumokat felhasználó mintái különcek, modernek, mégis őrzik a porcelánt manufakturális módon előállító ősi hagyományokat. E kettősségben rejlik varázsa.

Ossza meg másokkal is…