Herend Porcelán

Gulden Gyula

? - 1956

Nehézségeken felülemelkedve.

 

Gulden Gyula vezetése alatt modernizáció, új szemlélet alakult ki Herenden.

Gulden Gyula és édesapja a gyár részvényeinek jelentős mennyiségét birtokolta. Szerepe meghatározó gyár fejlődésében.  A harmincas évek elején a cégvezetésben a termelés szempontjából jelentős változás történt. 1929-ben Telcs Ede szobrászművészt művészeti tanácsadóként, Fischer Emilt pedig műszaki tanácsadóként alkalmazták. 

Szórványosan ugyan már Fischer Mór idejében is készültek figurák, de az igazi áttörés ekkor történt. Telcs Ede irányítása alatt figurák sora született meg. Ezek egyes esetben híres szobrok kicsinyített másolatai, más esetben teljesen önálló alkotások voltak. A harmincas években már 150 madár és 200 egyéb állatfigurája készült a gyárban.

Ennek az időszaknak az alkotásai közé tartozik Lux Elek Matyó Madonnája és Ludas Matyija, Ligeti Miklós Dérynéje, Telcs Ede Hüvelyk Matyija, Bory Jenő Szolimán szultánja és Magyar nemese. Ekkor készültek a finom vonalú herendi-aktszobrok, és a sport ihlette kisplasztikák zöme is. Megjelentek a híres zeneszerzők - Bach, Haydn, Liszt mellszobrai. A gyár művészi hírneve is tovább erősödött. 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításon Herend újra Grand Prix-t nyert. Lipót belga király megvásárolta a híres fácános készletet. Edward walesi, későbbi windsori herceg több ízben is jelentős vásárlóként jelent meg. A tallini magyar iparművészeti kiállítás után az észt államfő új palotája berendezésére Herendi porcelánt vásárolt.

1937-ben, a Párizsi Világkiállításon közel 1500 darab herendi porcelánt szemlélhettek meg a látogatók. Julianna holland trónörökös nő esküvőjére Horthy Miklós kormányzó 25 darab Herendi szobrot küldött nászajándékba. Az 1939-es New Yorki Világkiállításon elért sikerek újabb, mind a mai napig élő piacot nyitottak meg a gyár előtt. 1940-ben a milánói VII. Triennaléról Herend elhozta a Diplome d Onoré t. 

A második világháború Herendet piacai nagy részétől elszakította. Ebben a válságos helyzetben Gulden Gyula elvállalta a Portugál Konzulátus vezetését, és így a gyár termékei a semleges Portugálián keresztül juthattak ki a világpiacra. A legfőbb vásárlók: Németország, Svájc, Portugália, Szlovákia, Olaszország és Belgium.

A háború után Gulden Gyula elhagyta Magyarországot. Az 1956-os forradalom napjaiban rövid közlemény tudatta a manufaktúra dolgozóival, hogy Gulden Gyula, a gyár volt igazgatója Amerikában elhunyt. Objektíven szemlélve a múltat megállapítható: általa és vele a manufaktúra nehéz külső körülmények és a világháború ellenére is prosperáló vállalat maradt, melyben az ő szerepe elévülhetetlen.

Ossza meg másokkal is…