Herend Porcelán

Melocco Miklós

1935. április 3. -

Egyedi látásmód.

Igen különleges látásmódja néhány éve megjelent Herendi porcelánon is.

Melocco Miklós 1935-ben született. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, mesterei Kmetty János és Pátzay Pál voltak. 1990-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1995-től elnökségi tag.

Tervezett Herendnek, és a Herend Herald számára adott interjú alapján jó emlékeket őriz Herendről. Ahogy ő fogalmaz: Manufaktúra, igen. Kézművesség - ez a lényegük. Egyszer el kell oda mennie. Ott jártamkor én bizony csak bámultam, mert ilyen műhelyben még nem voltam. Tiszta, mint egy patika, s mindenütt rendkívül precíz munka folyik. Furcsa érzés járni Herenden; egy kis honfi-mélabúval mondom, mintha nem Magyarországon volnánk, akkora a rend. Lehet látni, hogy nemcsak múltja van, nagy neve, hanem jövője is. Elképesztő, mit tudnak! Néhány éve Herend vezetősége úgy ítélte meg, időszerű a már jól ismert termékeik, dísztárgyaik, szobrocskáik - Pengéjét néző huszár, Déryné - mellé újabbakat kitalálni. Meghívtak pályázatukra néhányunkat, készítsünk terveket. És akkor mi, otromba szobrászok odamentünk, hogy lássuk, vajon mire képes egy ilyen Herend, mármint legyártani. Hogy megnézzük - beképzelten! - vajh' képes-e azt létrehozni, amit mi kiötlünk? E látogatás aztán levette a vállunkról az aggodalmat, illetve rendesen eltöltött komolyabb aggodalommal, hogy bármit csinálunk, azt ők meg tudják valósítani. Tehát olykor a mederbe szorított gondolat könnyebben ficánkol - egyrészt rengeteg jogos panasza van, másrészt tudja, hogy mihez tartsa magát. Itt nem volt semmi ilyen meder, azt csinálsz, amit akarsz, mindenre képesek.  Terveztem egy teáskészletet és két asztali díszt, és ezeket elfogadták. Jó emlékű munka, máig szívélyes emberi kapcsolat.

A többek között Munkácsy-díjas és Kossuth-díjas szobrászművészt azonban nemcsak a kellemes emlékek kapcsolják össze Herenddel, hanem az is, hogy mint Magyar Örökség Díjat érdemelt művész tervezett a Magyar Örökség részeként kitüntetett Herendi Porcelánmanufaktúrának.

Ossza meg másokkal is…