Herend Porcelán

Pfárer Engelbert

1929 -

„Berci bácsi”.

 

Egy mester, kit a porcelánvárosban csak "Berci bácsiként" ismertek - és ami fontosabb fiatalabb korában is így ismert mindenki.

Ez a titulus akkoriban korának még nem szólhatott, viszont szakmai tudása, embersége, segítőkészsége miatt fiatalok és idősebbek egyaránt ezen a néven szólították. 

1929-ben született egy Herendhez közel fekvő faluban, Városlődön. 

1943-ban érkezett Herendre, tíz nap próbaidőt kapott, és mivel megfelelt, beállhatott tanoncnak. Úgy tűnik, akkori tanítómestere, Bachstädt János bácsi látott benne tehetséget a festéshez. 

Napi nyolc órát a festőműhelyben töltött, egy héten három délután munka után pedig elméletet tanult az iskolában.  A mai festőképzőben még mindig használják azokat a rajzos elemeket, amikkel ő is küszködött. A gyakorlati oktatás nagyon bőséges és gazdag volt. Az alapfogások után a Viktória-minta festését tanulta meg, majd az egyszerűbb virágminták következtek, ezt a Rothschild, és különböző gyümölcsminták gyakorlásával folytatta. Négy év képzés után, 1947-ben nyolc társával együtt mestervizsgát tett.

A gyár családias volt, összesen háromszázan lehettek akkoriban. Körülbelül hetvenen festették a porcelánt. A második világháború idején mintegy három hónapig zárva volt a gyár, de a háború után hamar újraindult a termelés.

1960-ban felfigyeltek rá akkori főnökei, és művezető lett. Mivel a jó minőség már akkor is egyre fontosabb szerepet játszott, a gyártásközi minőségellenőrzés volt a legfontosabb feladata. A festéklabor létrehozásában is ő tette meg az első lépéseket. A dekorégetés technológiájának rendbetétele után feladatul kapta a különleges minták kifejlesztésének felügyeletét. 

Többször volt kiváló dolgozó, egy ízben állami szintű kitüntetésben is részesült. Már nyugdíjasként vehette át a Manufaktúra Életút-díját, 2001 pedig megkapta a manufaktúra 175 éves alapítási évfordulójának tiszteletére létrehozott Jubileumi díjat. A manufaktúra életét ma is ismeri és figyeli. 

A manufaktúra olyan mestere, akit tisztelettel emlegetnek fiatalabb, ma is aktív kollégái, aki tiszteli a herendi hagyományokat és szép életpályát mondhat magáénak.

Ossza meg másokkal is…