Herend Porcelán

Stingl Vince

1796. május 23. - 1851.

A Herendi Porcelánmanufaktúra alapítója. Az alapítónak kijáró tisztelettel emlékezünk Stingl Vincére.

Az okleveles kutatások bebizonyították, hogy a Sopronban született Stingl Vince, aki a finomkerámia-ipar fortélyait Bécsben tanulta ki, 1814-től Pápán kártya- és edényfestőként működött, majd öt év múlva a tatai kőedénygyár műszaki vezetője lett. 

Stingl Vince 1825-ben tűnt föl Herenden. Felvetődik a kérdés, hogy Stingl miért éppen Herenden kísérletezett? A magyarázat egyszerű. A Bakony hegységnek ez a része fában gazdag, ami a tüzelőanyag ellátását biztosította, a bakonyi patakokon lévő malmok, masszamalmokként is működhettek. A kézművesiparban, így a fazekas mesterségben meghonosodott hagyományok a szakképzett munkaerőt biztosították, míg az itt megtalálható agyagásványok a kőedény gyártását tették lehetővé. Csupán a porcelán alapanyagát kellett messzi földről hozni a minőségi porcelán előállításához. Stingl kis vagyonát hamar felemésztették a csekély eredménnyel járó kísérletek.

A tőkehiány, az állandó kölcsönfelvételek, a magas szállítási és anyagbeszerzési gondok is állandó problémát okoztak. A veszprémi püspök és több magánszemély mellett 1839-ben Fischer Mór is feltűnt a hitelezők között, majd rövidesen tőkéstárssá vált. 

A viszonylag jómódú és jó kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó 1840. július 28-án a gyár tulajdonosa lett. Kudarcai után Stingl csak egy évig maradt Herenden. Először Pápára költözött, 1847-ben gróf Zichy Domokos veszprémi püspök kőedénygyárának gondnoka lett Városlődön. (Városlőd Herenddel határos falu.) 1847 nyarától Stingl Vince neve végleg eltűnt a magyar kerámia történetéből, ám Herend büszke hagyományaira és művészeire, s nem feledi alapítóját.

Ossza meg másokkal is…