Herend Porcelán

Tamás Ákos

1954. május 15. -

Herend Stúdió új irányzatai.

1954-ben született Szentgálon. Szobrászat iránti készsége már gyermekkorában megnyilvánult. A várpalotai Thuri György Gimnázium rajztagozatán érettségizett 1972-ben, majd a Magyar Iparművészeti Egyetem porcelán szakán diplomázott Budapesten 1977-ben.

Azóta folyamatosan a Herendi Porcelánmanufaktúra tervező iparművésze.

Tradicionális, klasszikus szobrai, készletei mellett egy teljesen új, könnyed porcelánstílust fejlesztett ki - különleges, eredeti technológiáival, finom, pasztell színű porcelán rétegekből. Az egyedi, hártyavékonyságú, áttetsző sziromtálak, színes intarziás vázák, organikus dísztárgyak, lámpák hamar népszerűek lettek főként Olaszországban, Görögországban és Svájcban, de eljutottak Londontól Izraelen és Hong-Kongon át egészen Új-Zélandig. Friss szemléletű, stílusteremtő szándékú műveivel célzottan a fiatalabb generáció érdeklődését szeretné a Herendi porcelán felé fordítani. 

A kézművesség ápolása a "kéz intelligenciája" minden művében alapvető érték.

Szinte az összes porcelánműfajban és méretben alkotott: a miniatűr érmektől és szürreális figurakollázsoktól a többméteres köztéri szobrokig. Műveivel számos hazai és nemzetközi kiállításon, pályázaton mutatkozott be, illetve nyert díjakat. Több kiállítási nívódíj mellett három Formatervezési nívódíjjal, Miniszterelnöki Különdíjjal, a japán MINO Nemzetközi Kerámia Fesztivál díjával, az I. Koreai Kerámia Világkiállítás diplomájával, a Pécsi Kerámia Biennálé különdíjával és Veszprém Megye Érdemrendjével ismerték el munkásságát. Japán állami ösztöndíjjal három hónapos tanulmányúton járt a távol-keleti országban. 

Nagyméretű porcelán plasztikája látható a Megyei Kórház előtt Veszprémben, de ő mintázta a Herendi Porcelánmanufaktúra bejáratát védő őrangyalokat is, illetve Mádl Ferenc porcelán mellszobrát a Manufaktúra díszudvarában.

Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Terra Kerámiaszobrászati Egyesületnek is.

Számos művét őrzik hazai és nemzetközi közgyűjteményekben a Budapesti Iparművészeti Múzeumtól, Németországon és Dél-Koreán át Japánig.

Ossza meg másokkal is…