Herend Porcelán

Wéber Gyula

1947. szeptember 29. - 

A Herendi Porcelánmanufaktúra nyugdíjas főfestője, üzemvezetője. Számtalan dekoráció, egyedi remekmű őrzi keze nyomát. 

1965-től volt a Manufaktúra munkavállalója.

1974-től a Manufaktúra művészházában tevékenykedett, ahol különleges dekorok kivitelezése volt a feladata. Számos dekor tervezőjeként éppúgy jelentőset alkotott, mint a rendszerszabványok bevezetésében, illetve a minőségi munkavégzés területén.

1979-ben sikeresen részt vett a Manufaktúra első mesterfestő kurzusán. 

Az 1980-as években különböző vevői igények (főként Japán) adaptálása, valamint önálló dekorok tervezése volt a feladata. Mintegy 25 dekor fűződik a nevéhez, melyek zöme ma is gyártás alatt van.

1988 áprilisától ő töltötte be a főfestői státuszt. Kitűnő képességű és tudású porcelánfestő, nagyon magas technológiai ismeretekkel rendelkezik, aktív a termékfejlesztés, valamint az utánpótlás nevelés terén is. A herendi festés színvonalának állandó minőségjavulása jelentős mértékben neki köszönhető.

Számtalan országban képviselte Manufaktúránkat kiállításokkal egybekötött festőbemutatókon. A Manufaktúrához fűződő elhivatottsága kapcsán számos rádió-, újság- és televízió riportot készítettek vele, úgy Magyarországon, mint külföldi útjai során.

Közel 40 éves munkaviszony után 2004 decemberében vonult nyugdíjba.

Nyugdíjazását követően 2007-ben és 2008-ban gyakorlati oktatóként részt vett a Manufaktúra porcelánfestői mesterképzésében.

Ossza meg másokkal is…