Herend Porcelain

Ostravai műtárgyak Herenden

A Herendi Porcelánmúzeum a Múzeumok Éjszakájának napján egy különleges, nemzetközi tárlatot nyitott. A tavalyi évben a Herendi Porcelánok, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. kulturális missziójának keretén belül Ostrava városában mutatkoztak be. A kialakult kiváló partneri együttműkődésnek köszönhetően június 23-től a cseh város mutatkozik be Herenden.

Ostrava első múzeumát Karel Jaromír Bukovanský, ostravai tanító alapította 1872-ben, aki műgyűjtő volt és sokat foglalkozott a közművelődéssel. 1904-ben alapították meg a német Ipari és Kereskedelmi Múzeumot (Industrie und Gewerbe Museum) és a cseh Ipari Múzeumot.

Ez a három ostravai múzeum 1918 után egyesült. Az új múzeum ünnepélyes megnyitására 1931. október 4-én került sor; a város második legrégibb épületébe, a Masaryk téren álló, egykori városházába került és máig itt is működik. Az Ostravai Múzeum és a gyűjteménye 1993. augusztus 8. óta Ostrava város tulajdona. A múzeum birtokában ma mintegy 300.000 értékes, kiállítási tárgy van, ezeket két nagy gyűjteményben tekinthetik meg a látogatók. A különböző témájú időszaki kiállításokat külön kiállító termekben rendezik meg. Például 2017-ben a Herendi Manufaktúra mutatta be porcelán remekeit a látogatóknak.

Most az Ostravai Múzeumot látja vendégül a Herendi Porcelánmúzeum, ahol a látogatóknak lehetősége lesz bepillantani a cseh város félve őrzött kincseibe.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója és Rndr. Jirina Kábrtová az Ostravai Múzeum igazgatója is e kiváló partneri együttműkődésről beszélt. A kiállítás rangját és jelentőségét jelzi, hogy a kiállítás fővédnőke és egyben a tárlat megnyitó személye Őecx.  Juraj Chmiel, a  Cseh Köztársaság budapesti nagykövete volt. 

Share with others…