Herend Porcelain

Szakrális kiállítás a Porcelánmúzeumban

Hozomány – hagyomány címmel rendezett kiállítást a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Herenden. A gyönyörű tárlaton az egyedülálló történeti múlttal rendelkező koronázóváros és egyházmegye kincsei a Herendi Porcelánművészeti Múzeum szakrális emlékeivel együtt tekinthetők meg.

Még 2013-ban, a Szent István Emlékév apropóján rendezett Székesfehérváron nagyszabású kiállítást a Herendi Porcelánművészeti Múzeum. Ezt követően két alkalommal, 2015-ben és 2017-ben két herendi iparművész, Meixner Etelka és Tamás Ákos műveit csodálhatta meg a fehérvári közönség a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Idén pedig Székesfehérvár mutatkozik be a herendieknek, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a Herendi Porcelánművészeti Múzeum közös tárlatán.

A Hozomány – Hagyomány címmel rendezett kiállítás megnyitóján ünnepi beszédet mondott Spányi Antal megyés püspök. Köszöntőjében kiemelte, hogy „Számtalan alkalommal volt szerencsém meggyőzdni róla, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. dr. Simon Attila vezérigazgató irányítása alatt felvállalta keresztény és magyar kulturális örökségünk ápolását". Elmondta továbbá, hogy sok, az egyházmegye tulajdonában álló műtárgy most először találta meg porcelán párját.

A kiállításrendezés kulisszatitkaiba a megnyitó résztvevőit Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója avatta be.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is szólt a vendégekhez: „Ha mottót kellene adni a tárlatunknak, azt mondanám, hogy a mostani kiállítással a Herendi Porcelánmanufaktúra tiszteleg az ezeréves Magyarország, történelmi szentjeink és történelmi egyházunk előtt. Úgy gondolom, a kiállítás megtekintéséhez és befogadásához elengedhetetlen a belső csend, kívánom, hogy ebben a csendben Önök is hallják meg Szent István törvényeit, nagy királyaink intelmeit és tapasztalják meg a Herendi porcelánremekek magukban hordozott évszázados tradícióit is."

A kiállítást Ugrits Tamás pasztorális püspöki helynök ünnepi gondolataival nyitotta meg: „Egész életünket befolyásolja, hogy milyen emlékekkel, szokásokkal indulunk. A nemzeti hagyományban gyökerező családi tradíció meghatározza, hogyan élünk boldogságban és nehézségben. A nemzeti hagyomány pedig elapadhat a hozományban testet öltő családi örökség továbbadása nélkül. A hozomány később hagyományt teremt. Ezért tanúskodhat egy család keresztény hitének történetéről, a nemzedékeken keresztül öröklődő, vallásos témájú Herendi porcelán.”

A kiállítás július végéig várja látogatóit!

Share with others…