Herend Porcelain

Szindbád titkai a Porcelániumban

A Herendi Porcelánmanufaktúra 11 éve tartó Kávéházi esték sorozatát, s kulturális misszióját új irányba bővítette. A Porcelánium megújult vetítőtermünkben, ahol nap mint nap egy 3D-s filmet láthatnak a vendégeink, zárás után egy igazi magyar klasszikust tekinthettek meg a vendégeink, s ezzel kezdetét vette Filmklub sorozatunk.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 11 éve tartó Kávéházi esték sorozatát, s kulturális misszióját új irányba bővítette. A Porcelánium megújult vetítőtermében, ahol nap, mint nap egy 3D-s filmet láthatnak a vendégeink, zárás után egy igazi magyar klasszikust tekinthettek meg a vendégeink, s ezzel kezdetét vette Filmklub sorozatunk.

Többet kívánunk nyújtani annál, mint a legtöbb hasonló rendezvény. Nem csak levetítünk egy érdeklődésre számot tartó filmet, hanem vendégeket is hívunk, akik segítenek értelmezni, mesélnek személyes élményeikről az alkotás kapcsán, akik valahogy, valamiképp kapcsolódnak az adott műhöz.

Így volt ez a nyitó rendezvényen is. A film, amellyel nyitottuk Filmklubunkat, mind Magyarországon, mind külföldön jelentős szakmai sikert aratott, számos díjban részesült. 

Kiemelt jelentősége van a magyar filmtörténetben, 2000-ben például az úgynevezett „Új budapesti 12” közé választották, amely ranglistán a 3. helyet foglalja el. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Krúdy történeteiből, sokáig megfilmesíthetetlennek gondolt történeteiből készült legendás színészekkel. Örök klasszikus, felújított kópiában a Porcelánium vetítőtermében, 1971-ből, a Szindbád!

S a film után a legautentikusabb személyektől tudhattunk meg számos érdekességet a film kapcsán, s személyes élményeket, kötődéseket, elemzéseket.  

Szigethy Gábor színháztörténész, kedves felesége, Gábor Júlia, ki Ruttkai Éva lánya és Kovács Ákos mondatait élvezet volt hallgatni. Számtalan olyan információ hangzott el a film kapcsán, melyekről az átlag filmnézőnek nem volt, nem lehetett fogalma sem. Júlia jelen volt a forgatáson, Gábor egy élő lexikon, míg Ákos nem véletlenül látta több mint 50 alkalommal e filmet. Remek este volt, kiváló nyitórendezvény. Folytatjuk!

Share with others…