Herend Porcelain

Tisztelgés egy legendás szobrász előtt

A "Nem csak állatszobrász” című emlékkiállítás állatszobrai mellett foglalkozik ifj. Vastagh György monumentális emlékműveivel és tárgyalja kisplasztikai-, valamint éremművészeti munkásságát is. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének legjelentősebb egységét a 150 évvel ezelőtt Kolozsváron született ifjabb Vastagh György állatszobrai képezik. Ifjabb Vastagh György művészeti tanulmányait az Országos Mintarajztanodában kezdte, ahol Zala György, a korszak elismert szobrásza volt a mestere. 1889–1891 között a Müncheni Akadémiára járt, majd párizsi tanulmányúton vett részt.Hazai sikerét nemzetközi elismerések is követték. Az 1900-as Párizsi Világkiállításon kétszeres elismerésben részesült, egyrészt kisméretű, festett gipsz állatszobrait-, másrészt Csikós című szobrát díjazták aranyéremmel. Hasonló módon érmekkel tüntették ki a művészt az 1910-es bécsi vadászati kiállításon, majd az 1911-es Torinói Világkiállításon is.

A "Nem csak állatszobrász” című emlékkiállítás állatszobrai mellett foglalkozik a művész monumentális emlékműveivel és tárgyalja kisplasztikai-, valamint éremművészeti munkásságát is. A budai Várnegyedben álló gróf Hadik Andrást lovon ábrázoló művének, valamint a Csikós című kétalakos köztéri szobrának kicsinyített változatai az 1930-as évektől szerepelnek a Herendi Porcelánmanufaktúra sikertermékei között. Éremművészeti tevékenységének példái között leginkább arcmásokat találunk, de fellelhetünk városképet és állatábrázolást is.

A tárlaton a látogatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményéből válogatott alkotások mellett láthatnak a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériából, a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-től, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyakat is.

2018. szeptember 7-én 13 órától a művész munkásságát Dr. Bellák Gábor, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze mutatta be az érdeklődőknek. Majd a kiállítás kurátora, Dr. Matits Ferenc tartott tárlatvezetést a kiállításban. A záróeseményen beszédet mondott Dr. Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója és Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

 
 

Share with others…