Herend Porcelain

Tóth János emlékkiállítás a Porcelánmúzeumban

Tóth János tervezőművésznek, ma is számos közkedvelt Herendi figura megálmodójának, nyílt születésének 100. évfordulója alkalmából emlékkiállítás a Herendi Porcelánművészeti Múzeumunkban.

A megható pillanatokkal tűzdelt ünnepélyes megnyitón Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket. Beszédében kiemelte, hogy a manufaktúra sosem feledi nagy őseit, mestereit, hiszen a múlt a jövő záloga is egyben. A kiállításon fia, Tóth János, Liszt Ferenc-díjas operaénekes gyönyörű dalokat énekelt, a kiállítást Blaskó Péter, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Művésze nyitotta meg. Beszédéből idézünk:

"Messziről indult János bácsi, elhagyta gyönyörű hegyeit, szülőföldjét. De a „vándor székely” hazát talált. Hazát, barátokat, munkatársakat éppen Herenden. Ő pedig örömmel kínálta fel hitét, tehetségét, s minden tudását. A számára új anyagról is mindent megtanult, s egy életre elkötelezte magát a fehér arany szolgálatára.

Hű maradt hitéhez, hazájához, Herendhez és a porcelánhoz. Pedig istenáldotta tehetsége más irányba is terelhette volna. Nagyon szerette a fát, faragott is kopjafákat, székely kaput, egyebeket. A háború után Herenden még tartottak színi előadásokat. Ő díszleteket tervezett, rendezett és szerepeket is játszott. Szerette a zenét. Jól énekelt, kicsit hegedült, próbálkozott a harmonikával és mély átéléssel mondott verseket. Lehet, hogy a színpadon is helytállt volna…

  Ő is amolyan mindenese volt hazájának, a művészetnek, Herendnek.

Kós Károly szavaival: „Amolyan mindenes, amilyenek éppen Erdélyben mindig is voltak és valószínűleg mindig is lesznek.”

A nemcsak a herendi munkásságra, hanem a művész egyéb tevékenységeire is fókuszáló tárlat november 6-ig tekinthető meg Herenden.

 

Share with others…