Herend Porcelain

Új Herendi porcelán köztéri alkotás Veszprémben

A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziója jegyében idén nyáron újabb köztéri alkotást helyez el Veszprémben a belváros egyik körforgalmában. 

A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziója jegyében idén nyáron újabb köztéri alkotást helyez el Veszprémben a belváros egyik körforgalmában. Az alkotás egy Viktória mintával megfestett Herendi porcelánfa lesz. A fát idéző köztéri alkotás modern, elágazásai és faragott felületei mozgalmassá, dinamikussá alakítják. A gazdag felületképzés jól reprezentálja a herendi tudásvagyont, mesterségbeli hozzáértést. Az alkotás mintegy három és fél méter magas, tervezője Meixner Etelka tervezőművész volt. A Herendi porcelánfa különleges belső világítással van ellátva.

Veszprém a királynék városa – a Herendi a királyok porcelánja! – így most e Herendi alkotás révén Veszprém és a királyi házak randevút adnak egymásnak.

A Herendi porcelánfára a Manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória minta kerül. Ehhez a mintához köthető Viktória királynő, aki éppen 200 éve született. A Viktória minta a Herendi Porcelánmanufaktúra egyik legrégebbi és legismertebb mintája. A távol-keleti stílusú mintát csaknem százféle, élénk színekkel megfestett lepke és virágzó ágacska alkotja. A hófehéren ragyogó porcelánfa felületét pillangók, virágok és gallyak tarka együttese borítja be. Mind az angol uralkodóházat, mind Herendet végig kísérte e legendás minta, nem véletlen, hogy a Herendi mesterek is ezt a mintát álmodták meg Veszprém új köztéri alkotására!

A szoborelhelyezéssel a Herendi Porcelánmanufaktúra nemcsak a Fischer Mór által 19. századtól kijelölt misszióját követi, hanem egyúttal saját értékrendjének is meg kíván felelni, hozzájárulva a közterek és emberi környezet megszépítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez. Célunk, hogy többet hagyjunk az utókorra, mint amennyit mi kaptunk elődeinktől!

Share with others…