Herend Porcelain

Freund István

1909. június 9. - 2008.

A legendás festő.

Freund István, mindenki „Steffi bácsija” tősgyökeres herendi. 1909. június 9-én született. Édesapja is festő volt Herenden, így a szakmát volt honnan ellesnie, és tapasztalni annak szépségeit.  Mivel édesapja korán meghalt, a három gyermeket édesanyjuk nehéz körülmények között, egyedül nevelte. Steffi bácsi a Farkasházy Jenő vezette Herendi Porcelángyárba 1923. május 10-én lépett be tanoncként. Négy év tanulás után, 1927 augusztusában lett előbb festőinas, majd segédfestő, aztán festő és oktató. Még nem voltak szakosodott (figura, dísztárgy, készlet) festők; mindenki azt festette, amire éppen a leginkább szükség volt, így viszont az ügyesebbek szinte univerzális tudással rendelkeztek. Később a festés és oktatás mellett több más posztot is betöltött: volt mintázó, írnok, sőt minőségfelelős is. 

Festőként sok SP (különleges) terméket festett. Ezen különleges, gyakran limitált darabszámban készült remekművek igazi kihívások a legjobbak számára is. Tudását és festőtehetségét évtizedeken keresztül kamatoztatta a szakmunkásképzés területén. 

Még nyugdíjasként is, egészen 1993-ig bejárt dolgozni, és tanította a herendi festőket. Így tehát összesen 70 (!) évet töltött el a Manufaktúra falai között. Kevés ember mondhatja el ezt magáról! Végtelen türelme, nagy szaktudása, emberi tartása révén méltán vált megszámlálhatatlan tanulója, munkatársa példaképévé.

80. születésnapját, mint nyugdíjas festő, a munkaasztal mellett ünnepelte.

A Herendi Porcelánmanufaktúra fennállásának 100 éves kiállításán készült fotón éppen Horthy Miklósnak mutatja be egy festményét; az ötvenes években Rákosi Mátyásnéval is együtt dolgozott, és jól ismerte Kovács Margitot is, a világhírű keramikus művésznőt.

Szabad idejében festegetett, kosarakat font fűzfából, fafaragásokat készített, és angolul tanult. 

Mindenki Steffi bácsija testesítette meg személyesen a szó legeslegszorosabb értelmében az évszázados tudást, és ő a kézműves hagyományok emlékezete. Freund István 100 évet élt.

Share with others…