Herend Porcelain

Herend Ikebana kiállításon

Herendi Porcelánok is beválogatásra kerültek a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében megrendezett Ikebana kiállításon.

Igazán különleges élményben lehetett része azoknak, akik személyesen vehettek részt Fukushima Koka ikebana-művész bemutatóján. A szemet gyönyörködtető és lelket felemelő programra ünnepélyes keretek között került sor a Magyar Tudományos Akadémia épületében a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója alkalmából. 
A programot őexcellenciája Sato Kuni nagykövet asszony nyitotta meg köszöntőbeszédével, melyet követően a hagyományos japán virágrendezés művészetének legjavával volt mód megismerkedni. A bemutató során különböző jellegű alkotások születtek, de mindegyikük tökéletes kompozícióként tündökölt az est folyamán. A növények mérete, színe, hajlékonysága, fajtája mind fontos tényező volt az összkép kialakításában, ám mindvégig tökéletes egyensúlyban maradtak. Fukushima Koka asszony ezen kívül megkülönböztetett hangsúlyt fektetett a magyar-japán kapcsolatok kifejezésére is a kompozíciókon keresztül, melyeket különböző módokon – például a virágok színeinek összehangolásával – valósított meg. A művész két Herendi Porcelán alkotást is beválogatott és használt a gyönyörű kiállításon: Tamás Ákos porcelántervező Budapest díszvázáját és Meixner Etelka porcelántervező különleges vázáját. 

Share with others…