Félezer „ketyegő” a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban

Félezer „ketyegő” a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban

2022. július 6.

Az „Idő szárnyán” címmel időszaki kiállítás nyílt a Herendi Porcelánművészeti Múzeum földszinti termeiben Krauss Péter óragyűjtő jóvoltából.

Az exkluzív gyűjtemény közel 500 magyar órából áll – Herendi porcelán órákkal kiegészítve. Dr. Simon Attila vezérigazgató a kiállítás megnyitón elmondta, céljuk, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúrába látogató turisták komplex élményekkel gazdagodva távozzanak Herendről. A kulturális missziójukból fakadó értékteremtés – értékmegőrzés és értékátörökítés gondolatiságára felépített Porcelánium Látogatóközpontban az érdeklődők megtekinthetik a Minimanufaktúrát, ahol bepillantást nyernek a vendégek a porcelánkészítés rejtelmeibe, utána körbe sétálhatnak a Herendi Porcelánmúzeum állandó porcelán kiállításán, majd az időszaki kiállítások különböző tematikájából válogathatnak a látogatók. A tematikák között az elmúlt években szerepelt már kortárs képző- és iparművészeti kiállítás, ikon kiállítás, pillangó- és rovar kiállítás, üvegművészeti kiállítás, egyháztörténeti kiállítás, vagy éppen legutóbb gróf Széchenyi István életét bemutató történelmi kiállítás. A mostani időszaki kiállítás középpontjában az óra áll. Az óra, mint mérőműszer, amely az óra, mint mértékegység, azaz a nap 1/24-ed részének a mérésére szolgál. Az idő Herendet is megihlette, így a klasszikus, nosztalgiát keltő történelmi órák között Herendi porcelán órákat is lehet találni. Az óra és a Herendi porcelán mostani kiállításban való találkozását az adja, hogy „ahogy az óra a múltból a jelenen át a jövőbe fordul, úgy a Herendi porcelán is a több évszázados múltjából táplálkozva a jelenben innovatív módon megújulva a jövőbe mutat” – hangsúlyozta Dr. Simon Attila vezérigazgató

Krauss Péter óragyűjtő az órák iránt érzett gyűjtőszenvedélyéről beszélt. A kiállítást Kőrösi Csaba színművész, a Veszprémi Petőfi Színház társulatának kiemelkedő tagja nyitotta meg, aki érdekes és szórakoztató irodalmi szemelvényeket adott elő az órákkal, az idő múlásával kapcsolatosan. A megnyitót Dávid Roland herendi énekes dalai színesítették.

Az izgalmas, minden korosztály számára élményt nyújtó tárlaton interaktív elemek is várják a kedves érdeklődőket, a leghíresebb magyar óragyártók elképesztő gyűjteményén túl. Ezek az órák a magyar ipartörténet kihagyhatatlan fejezetét képezik, megőrzésük, közkinccsé tételük közös feladatunk, és ehhez most a Herendi Porcelánmúzeum biztosít örömmel lehetőséget.

Tekintse meg galériánkat

További hírek