Folyosó

ELISMERÉSEK

Herend életében meghatározó jelentőségű volt a világkiállítások sora. Elismerések, érmek, erkölcsi és gazdasági sikerek koronázták a Herendi porcelán részvételét a kiállításokon, melyek közül sok itt a folyosón tekinthető meg.

 

1851-ben Albert herceg hívta életre az eszmét, melynek első lépéseként Londonban, a Kristálypalotában, megnyílhatott az első világkiállítás. Fischer Mór felismerte a kiállításon való szereplésben rejlő hatalmas lehetőségeket, így 1851-ben (12 évvel azután, hogy a manufaktúra irányítását kezébe vette) nemzetközi elismerést szerzett a Herendi porcelánnak. Máig őrzi a Viktória-minta nevében e világkiállítás emlékét.

 

A sikeren felbuzdulva Párizs, majd újra London adott otthont az eseménynek.

1873-ban Bécs volt a házigazda. E világkiállítás ismét erkölcsi sikert hozott Herendnek: I. Ferenc József ott vásárolt Herendi porcelánokat ajándékozott az orosz cárnak, II. Sándornak, az olasz Királynak, II. Viktor Emanuelnek és a román királynak, I. Károlynak.

 

Fischer Mór halála után - bár 1883-ban, korábban készült tárgyakkal, újabb aranyérmet nyert Herend - a nagy sikerek halványodni látszottak. Unokája, Farkasházy Jenő azonban az 1900-as Szentpétervári Világkiállításon újra a régi, dicső fényében mutatta be a Herendi porcelánt.

 

1904-ben St. Louis-ban rendeztek világkiállítást, és Farkasházy Fischer Jenő aranyérmet nyert.

 

A legutolsó elismerés mely előtt elhaladnak a Magyar Örökség Díj, mely azért is unikum, mert az új évezredben is bizonyított, hogy Herend, és termékei az új korszakban is elismerésre méltók: a Magyar Örökség részei.